Republica Moldova. Unul dintre cei mai importanți profesori din industria betonului pe care i-a avut România, timp de aproape cinci decenii – Anatolie Mihul – este originar din Bălți, fiind un nume puțin cunoscut în Basarabia sa natală. Inginerul-constructor, doctorul inginer, autorul de lucrări științifice, brevete și invenții a fost caracterizat în presă drept un inventiv şi neobosit căutător al noului. Este șiutorul unui impresionat număr de construcţii reprezentative din ţară.
Anatolie Mihul, profesor universitar de excepție al școlii românești de construcții
S-a născut la 15 octombrie 1923, în Bălți și s-a stins din viață la 16 iunie 1999, la Iași. A urmat școala primară și Liceul de băieți „Ion Creangă” din Bălți. În 1947, a absolvit Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași (actualmente, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”), cu mențiunea „Magna cum laude”. În 1972, a finalizat studiile doctorale, la aceeași instituție de învățământ.
A contribuit la progresul țării, timp de jumătate de veac
Imediat după terminarea studiilor universitare, în 1947, a început o carieră remarcabilă de cadru didactic la facultatea absolvită, de cercetător, autor de manuale, brevete și invenții, volume de profil și proiecte inginerești, activități de expertizare, asistență tehnică – carieră ce a durat aproape 50 de ani. Este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți profesori din industria betonului pe care i-a avut România.
Departamentul beton, materiale, tehnologie și management al Universității Tehnice din Iași a luat ființă în anul 1962, sub denumirea de Catedra de beton armat, avându-l ca șef pe profesorul doctor inginer Anatolie Mihul.
Peste 400 de lucrări științifice în reviste din România și din străinătate
În cariera sa academică, a fost în permanență fidel obiectivului esențial al prestigioasei instituții ieșene – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” – de realizare eficientă a funcţiei didactice şi de cercetare ştiinţifică în domeniul ingineresc, atât în context naţional, cât şi internațional. Astfel, a contribuit la evoluarea profesională şi socială a viitorilor intelectuali şi la progresul societăţii româneşti. Întreaga sa activitate a fost orientată spre performanţă și creștere a competitivității instituţiei în context european.
A publicat peste 400 de lucrări științifice în reviste din România și străinătate, inclusiv în volumele congreselor naționale și internaționale din SUA, Rusia, Israel și Italia, la care a participat. A elaborat 17 manuale, cursuri universitare privind elementele și structurilor din beton armat și precomprimat.
Aproape 50 de ani, inginer-constructor al unor clădiri reprezentative ale României
Și-a lăsat amprenta puternicii sale personalități într-o serie de direcții prioritare, în concepția și calculul elementelor și structurilor din beton armat și precomprimat, arată Enciclopedia „Personalități bălțene”. Iată unele dintre cele mai apreciate realizări ale lui Anatolie Mihul:
Sala de Sport din Bacău, cu acoperiș cutat precomprimat, suspendat în zona centrală de un arc cu deschiderea de 80 m; Bazinul Olimpic de Înot din Bacău, cu acoperiș suspendat pe două arce înclinate; copertina Stadionului „Emil Alexandrescu” din Iași (precum și turnul de marcaj, realizat din inele prefabricate asamblate prin comprimare); copertina Stadionului Municipal Brăila (din cadre precomprimate integral prefabricate); săli de sport cu sisteme cutate din Onești și Piatra-Neamț; Sala de sport a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, realizată din cadre precomprimate cu riglă curbă; Cinema „Republica” din Iași, acoperit cu elemente cutate; fostul Cinematograf „Copou” din vechea capitală, cu acoperiș liftat și multe alte clădiri emblematice ale României.
A lucrat împreună cu fiul său, inginerul Valentin Mihul, în cadrul întreprinderii private „Mihul SRL”, fondată în iulie 1990, având ca activitate principală proiectarea lucrărilor de inginerie civilă, industrială și agricolă. Firma respectivă a derulat numeroase proiecte de reabilitare a unităților școlare pentru inspecții Iași, Botoșani, Neamț și Vaslui, clădiri noi sau renovate și proiecte de anvergură pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ministerul Justiției sau Primăria Municipiului Iași.
Basarabia, Țara trebuie iubită în fiecare zi, pentru că oferă lumii Oameni de mare valoare, care merită să fie valorificați și să nu fie uitați!