Turcia îngheaţă relaţiile diplomatice cu Israelul

Turcia îngheaţă relaţiile diplomatice cu Israelul

Relaţiile dintre cele două state au ajuns la cel mai redus nivel posibil, din cauza raidului asupra flotilei pro-palestiniene.

Turcia a decis, ieri, să îl expulzeze pe ambasadorul israelian la Ankara, Gabby Levy, în semn de protest faţă de refuzului statului evreu de a prezenta scuze pentru raidul din mai 2010 asupra flotilei umanitare, incident în care şi-au pierdut viaţa nouă activişti turci pro-palestinieni.

După ce cotidianul american "New York Times" a publicat concluziile unui raport ONU, în care se arăta că, deşi Israelul a făcut uz de forţă excesivă, blocada navală impusă Fâşiei Gaza este legală, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a anunţat suspendarea tuturor acordurilor militare bilaterale.

Ahmet Davutoglu a mai spus că Ankara îşi va reduce reprezentarea diplomatică în Israel la nivelul secretarului II al ambasadei şi i-a cerut lui Gabby Levi să părăsească Turcia până miercuri, scrie "New York Times".

Potrvit Reuters, Levi se afla însă, ieri, în Israel şi şi-a anulat planurile de a reveni la post.

Doar un prim pas

Expulzarea ambasadorului israelian este doar un prim pas şi ar putea fi urmată de o serie de alte măsuri dacă Israelul persistă în refuzul de a nu prezenta scuze Turciei pentru incidentul de anul trecut. Avertismentul a venit din partea preşedintelui turc, Abdullah Gül. Se pare ca Israelul "nu a înţeles cât de hotărâtă este Turcia să nu uite evenimentele din trecut", a mai spus şeful statului turc.

În ceea ce priveşte raportul ONU, acesta este "nul şi neavenit pentru noi", a conchis preşedintele Abdullah Gül.

Conform unor oficiali israelieni citaţi de cotidianul "Haaretz", Guvernul de la Ierusalim nu va prezenta scuze Turciei pentru raidul asupra flotilei, această poziţiei fiind reiterată în ultimele zile de premierul Benjamin Netanyahu, în discuţiile cu reprezentanţii administraţiei de la Washington.

Scrisoare pentru Hillary Clinton: "Turcii susţin terorismul"

Parlamentarul israelian Danny Danon a fost deranjat de poziţia lui Ahmet Davutoglu şi, ulterior, i-a cerut secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, într-o scrisoare, să pună Turcia pe lista statelor care susţin terorismul.

"Turcia s-a apropiat de Iran şi constituie o continuare directă a axei răului. Turcii au suţinut flotila, susţin terorismul şi îndrăznesc să pretindă scuze Israelului", a răbufnit Danon.

Israelul a respins în mod repetat pretenţiile Turciei, exprimându-şi, de fiecare dată, regretele pentru cele întâmplate la 31 mai 2010.

Totodată, Israelul a anunţat că are "unele rezerve" şi în privinţa raportului ONU, insistând că în violenţele din mai 2010, soldaţii israelieni "au fost obligaţi să se apere", deoarece "au fost agresaţi de zeci de militanţi violenţi ai organizaţiei turce IHH, înarmaţi cu cuţite şi bare de fier", relatează France Presse.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat, joi, că raportul va fi prezentat secretarului general al ONU Ban Ki-moon "în zilele următoare". Publicarea documentului a fost amânată de mai multe ori în acest an, pentru a permite Israelului şi Turciei să îşi detensioneze relaţiile bilaterale. <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/senmnCM-ZV8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/Scf5K0ZHdxE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 

Ne puteți urmări și pe Google News