Comisia Europeană a inițiat procedura de încălcare a obligaţiilor UE (infringement) împotriva Ungariei din cauza naționalizării centrelor de infertilitate.
Motivare pentru infringement: Se restricționează accesul la procedurile de reproducere asistată medical
Potrivit motivării, regulamentul restricționează accesul la procedurile de reproducere asistată medical, în pofida faptului că gama de astfel de servicii era deja mult mai restrânsă decât în alte state membre de dimensiuni similare.
Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringement împotriva Ungariei din cauza naționalizării centrelor de infertilitate.
Guvernul ungar a restrâns dreptul de a furniza servicii de reproducere asistată medical asupra furnizorii de stat sau controlați de stat, scrie în comunicatul său Executivul de la Bruxelles, menţionând că prin modificarea legislaţiei ungare toate licențele eliberate serciviilor private străine şi-au pierdut valabilitatea.
Ungaria, anunțată de procedura de infringement printr-o scrisoare
Potrivit Comisiei Europene, măsura încalcă prevederile articolului 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) cu privire la libertatea de stabilire.
„Reglementarea ungară limitează accesul la procedurile de reproducere asistată medical, în pofida faptului că gama de astfel de servicii a fost deja mult mai restrânsă decât în alte state membre de dimensiuni similare”, sublinează Comisia Europeană, care mai menţionează: în opinia sa, restricţionarea menționată anterior nu poate fi justificată de niciun obiectiv de interes public.
Prin urmare, a trimis o scrisoare de avertizare Ungariei, iar Guvernul ungar are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoare şi pentru a remedia deficienţelor menţionate. În lipsa răspunsului, Comisia Europeană ar putea decide - ca următorul pas al procedurii de infringement - să tirmită un aviz motivat.
Instituțiile de infertilitate, acuzate că abuzează de resursele statului
După 2019, Guvernul a preluat treptat controlul asupra sectorului eprubetelor. Ca un prim pas, în 2019, șase instituții care până atunci erau în proprietate privată au fost trecute sub controlul statului, iar apoi. în vara anului 2021, Parlamentul a adoptat legea care prevede că de la 1 iulie 2022 respectivele femei pot fi tratate doar la clinicile de stat de infertilitate.
Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului, și fostul ministru al familiei, Katalin Novák, au susținut anterior că datorită acestei decizii finanțarea clinicilor va fi mai transparentă. Gulyás a acuzat instituțiile că abuzează de resursele statului, în timp ce niciuna dintre clinicile private care funcționează nu a primit sprijin de stat.
(Nepszava; Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)