Înfrângerea de la Bali

Înfrângerea de la Bali Sursa foto: EPA/XINHUA /LI XUEREN

Aflate în "moarte hegemonică" SUA nu pot avea succes orice ar face. După războiul împotriva terorismului, proiectul noului Război Rece care a fost lansat împotriva Rusiei şi Chinei a eşuat. Aşa cum s-a putut vedea, la summit-ul G20 ce s-a desfăşurat în Indonezia, pe Insula Bali, Statele Unite au fost nevoite să reunţele la toate iniţiativele lor.

Nu s-a ajuns la un consens nici în cadrul lucrărilor summit-ului, nici în privinţa comunicatului final. Rivalitatea dintre Nordul Global, condus de SUA şi Sudul Global, condus de Rusia, China şi Turcia şi-a pus amprenta pe această reuniune. 

În afară de Germania, Marea Britanie, Italia şi Comisia Europeană, precum şi Canada, Australia, Japonia şi Coreea de Sud, nimeni altcineva nu a  sprijinit războiul SUA împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei. 

Ţările Sudului Global, Argentina, Brazilia, China, Indonezia, Africa de Sud, India, Mexic, Arabia Saudită şi Turcia au respins toate solicitările venite din partea Nordului Global, condus de anglo-saxoni.  

Ne puteți urmări și pe Google News

În comunicatul final cu 52 de articole al summit-ului de două zile, atrage atenţia sublinierea "Epoca de astăzi nu ar trebui să fie o epocă a războiului". De asemenea, în comunicatul final sunt cuvinte de apreciere pentru încheierea acordului privind transportul cerealelor, care a pus capăt crizei alimentare globale: "Ne exprimăm satisfacţia faţă de Acordul de la Istanbul, mediat de Turcia şi Naţiunile Unite. Este important ca părţile interesate să aplice întocmai şi la timp prevederile acordului şi ca acesta să fie prelungit."

 ***

Deci, SUA, al căror proiect de a încercui şi de a izola Rusia s-a prăbuşit, trăiesc o tragedie pentru că nu pot atrage lângă ele împotriva Rusiei, nu numai China, India şi Turcia, dar nici măcar ţările aliate din Europa. 

SUA şi aliaţii lor caută acum căile de împăcare cu Rusia prin intermediul Turciei şi Chinei. Turcia, rolul jucat de ea în acordul privind transportul cerealelor este deja cunoscut, se situează pe prima poziţie şi în negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. 

Şi nu numai între Rusia şi Ucraina, ci Turcia se evidenţiază ca cel mai important şi de încredere actor mediator şi între SUA şi Rusia. 

Alaltăieri, şefii serviciilor secrete externe din SUA şi Rusia s-au întâlnit la Ankara şi au discutat cele mai importante teme ale relaţiilor internaţionale, fapt ce reprezintă cel mai clar indiciu că Turcia este, atât în politica globală, cât şi în sistemul noii lumi o ţară-cheie. 

De asemenea, faptul că livrările gazelor ruseşti care vor fi distribuite în Europa, precum şi preţul vor fi stabilite la Ankara, va plasa ţara noastră în poziţia de piatră de hotar în echilibrele globale în procesele ce vor urma. 

***

Unul dintre cei mai influenţi actori la Bali a fost China. Întâlnirea de 3 ore şi jumătate pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a avut-o cu omologul său chinez, Xi Jinping, poate fi considerată ca o recunoaştere a superiorităţii blocului Rusia-China de către anglo-saxoni. 

Pentru că, atât summit-ul de la Ankara al serviciilor secrete externe, cât şi întâlnirea maraton dintre Biden şi Xi ne arată că pe lângă proiectul de îndepărtare a Chinei de Rusia, s-a prăbuşit şi strategia privind un nou Război Rece.  

Să nu uităm că înainte de summit-ul de la Bali, Beijingul subliniase că relaţiile cu Rusia "sunt solide precum stânca". Această declaraţie era un răspuns la afirmaţia lui Biden că "Relaţiile dintre China şi Rusia nu sunt la nivel de alianţă".

Biden a declarat că Beijingul nu-şi va schimba politica "O singură Chină" în privinţa Taiwanului, şi nici celelalte linii roşii, iar Xi a afirmat că "NATO, UE şi SUA ar trebui să treacă la un dialog cuprinzător cu Rusia". 

Volodimir Zelenski, care şi-a aruncat ţara şi poporul în foc având încredere în SUA, va fi cel care va avea de suferit. Faptul că Biden personal şi NATO au decodificat provocarea cu rachete din Polonia indică un nou punct de cotitură.

Centrul imperial aflat în impas va forţa cât va putea Kievul să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia. Şi pare că nici măcar nu se va strădui prea mult, notează sabah.com.tr

Traducerea Rador