Infractorii închiși la Timișoara și Pancevo, viitori specialiști în plante medicinale

Infractorii închiși la Timișoara și Pancevo, viitori specialiști în plante medicinale

Infractorii de drept comun din Timișoara și Pancevo învață să usuce plante medicinale, fructe și legume. O nouă meserie menită să îi ajute să se integreze în comunitate după ce ispășesc pedepsele, le e pusă la dispoziție, în baza unui proiect transfrontalier finanțat cu bani europeni.

Penitenciarul Timişoara a lansat proiectul ”A new chance for social inclusion of inmates” (NECESINI), finanțat prin programul european Interreg – IPA CBC România – Serbia, având ca parteneri Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente (România) și Penitenciarul Pancevo (Republica Serbia). ”Proiectul își propune creșterea șanselor de reintegrare a foștilor deținuți pe piața muncii, prin dobândirea cunoștințelor și abilităților practice, în cadrul unui program de educație non-formală în domeniul producerii de fructe uscate, legume și plante medicinale”, arată subcomisar Magdalena Radu, purtătoarea de cuvânt a penitenciarului timișorean.

În cele două penitenciare vor fi organizate cursuri pentru câte 20 de deținuți odată (o lună de teorie și două de practică) în care specialiști îi vor învăța pe deținuți cum să producă plante medicnale, fructe și legume uscate, dar și cum să le valorifice ulterior. ”Programul cuprinde și informații privind deschiderea unei întreprinderi mici în acest domeniu. În timpul practicii, deținuții se vor implica în uscarea și ambalarea produselor, inclusiv prin utilizarea echipamentelor industriale specifice acestei proceduri, în atelierele amenajate și dotate în cadrul proiectului”, mai arată Radu.

Amintim că din acest punct de vedere Penitenciarul Timișoara stă deja foarte bine. Deținuții de aici activează în ferma de animale de la Buziaș, dar și în zona de legumicultură. Penitenciarul deține grădini de zarzavaturi la Timișoara, pomi fructiferi și o crescătorie de ciuperci pleurotus. (Foto: Adrian Pîclișan)