Infractorii cibernetici se folosesc de perioada sărbătorilor pentru a păcăli românii. Care sunt mesajele de care trebuie să te ferești în următoarele zile

Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Atacatorii cibernetici devin tot mai activi în această perioadă. Ei vor utiliza diferite metode în încercarea de a-i păcăli pe cei care nu sunt suficient de atenți la anunțurile de pe internet.

Infractorii cibernetici se pregătesc intens pentru perioada sărbătorilor. În următoarele zile ei se vor folosi de punctele sensibile ale românilor. Persoanele care pot fi păcălite cu ușurință dacă nu sunt atente, sunt cele care comandă foarte multe lucruri online. Infractorii ciberneteci au plasat multe capcane în această perioadă. Specialiștii în securitatea cibernetică îi roagă pe toți cumpărătorii să acorde o atenție sporită pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

Atacatorii se folosesc foarte mult de perioada sărbătorilor. Ei se pot prezenta drept Moș Crăciun sau drept autorități ale statului. Un exemplu în acest sens sunt mesaje virusate primite pe telefonul mobil, email-uri în care aceștia se dau drept persoane juridice, în special reprezentanți ai băncilor. Mai sunt și multe alte mesaje pe care românii le-au primit.

Printre acestea se numără „coletul dvs. va fi livrat în curând”. Acest mesaj este urmat de un link în care utilizatorilor le este solicitat să introducă anumite date personale. Aceste link-uri nu trebuie deschise nici măcar din curiozitate pentru că riști ră rămâi fără accesul la conturile de socializare. Partea cea mai rea este că vi se pot fura date personale, cum ar fi CNP-ul sau datele de pe cardurile de debit.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat un apel la adresa românilor

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC ) a transmis un mesaj către toți românii. Specialiții le cer tuturor să aibă grijă la capcanele pe care le pot întâlni pe internet în această perioadă.

„În perioada sărbătorilor, de obicei, atacatorii se deghizează în Moș Crăciun, în bancă, în servicii de curierat și chiar în autorități ale statului. Atenție la capcane, în special în perioada următoare, când mulți utilizatori acționează în grabă online, cu o atenție distributivă! Urmează să primim mesaje pe social media, prin sms sau e-mail, și de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că sursa reală, expeditorul, este legitim, mai ales când există suspiciuni! Faceți această verificare pe un canal de comunicare alternativ”, au transmis reprezentanții DNSC pe pagina de Facebook.