Instituție publică folosită de infractorii cibernetici. Avertisment pentru victime

Sursa: Arhiva EVZ

Infractorii cibernetici au folosit numele unei instituții publice financiare pentru a încerca să înșele mai mulți români. Aceștia au primit mesaje SMS conform cărora le-au fost blocate conturile și li s-a cerut să acceseze un anumit link.

Infractorii cibernetici folosesc numele unei instituții publice pentru a-i înșela pe români. Aceștia au trimis notificări false, în numele Serviciului Public de Finanțe Locale Ploiești. Oamenii au fost înștiințați că li s-ar fi blocat conturile bancare pentru datorii de un leu.

Infractorii cibernetici recurg la tertipuri

Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești a tras un semnal de alarmă pentru cetățenii din mai multe județe. Acestora li se recomandă să nu acceseze un anumit link pe care l-ar primi prin SMS. Conform sursei citate, instituția a fost apelată de mai multe persoane cu privire la existența unui mesaj.

„Serviciul Public de Finante Locale Ploiești vă informează că în cursul dimineții de joi, 01 februarie 2024, am fost apelați de către locuitorii din mai multe județe asupra existenței unui mesaj de tip SMS prin care sunt anunțați că au conturile bancare deschise la Banca Transilvania poprite de către DITL Ploiești, pentru suma de 1 leu. De asemenea, în cuprinsul mesajului se indică accesarea unui link sau contactarea instituției noastre pentru detalii”, a transmis Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești.

Infractorii cibernetici au apelat la acest tertip spunând că cetățenilor le-au fost blocate conturile deschise la Banca Transilvania, de către DITL Ploiești, pentru suma de 1 leu. În cuprinsul mesajului li s-a indicat celor notificați să acceseze un anumit link sau să contacteze Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești.

„Vă aducem la cunoștință că acest mesaj nu reprezintă situația reală și că am discutat cu reprezentanții Băncii Transilvania care ne-au informat că această transmitere de SMS-uri este o eroare produsă în sistemul informatic de popriri al băncii. Am primit asigurări că reprezentanții băncii vor lua legătura cu fiecare client pentru a explica această situație. Vă rugăm să nu accesați link-ul menționat în mesaj”, se mai arată în comunicatul postat pe Facebook.

Ce conține SMS-ul trimis

Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești a mai arătat care este conținutul mesajului pe care l-au trimis infractorii cibernetici.

„Bună ziua, pe contul BT 2925225 s-a instituit o poprire de 1 RON de către DITL PLOIESTI. Pentru a afla motivul vă rugam să contactați instituția popritoare. Mai multe detalii despre popriri găsiți pe intreb.bancatransilvania.ro. Banca Transilvania”, se arată în SMS-ul transmis.

Poliția Română. Sursa foto: Arhiva EvZ

Infractorii cibernetici preferă e-mail-ul

Zilele trecute, Poliția Română a avertizat cu privire la nouă formă de atac de tip phishing. Astfel, autoritățile au recomandat tuturor celor care au primit un e-mail cu mesajul „Alertă de tentative de atac cibernetic” să nu-l deschidă.

„Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, a transmis Poliția Română.

Autoritățile au mai atras atenția că metoda preferată a infractorilor cibernetici este folosirea e-mail-urilor, care sunt din ce în ce mai corect concepute și redactate. Prin urmare, potențialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările oficialilor. Polițiștii recomandă utilizatorilor să verifice sursa reală a mesajului și să nu acceseze link-urile necunoscute trimise de infractorii cibernetici.

Metoda de tip phishing reprezintă o formă de activitate infracțională. Aceasta constă în obținerea unor date confidențiale, de acces pentru aplicații bancare, de comerț electronic. De asemenea, prin astfel de metode se obțin și informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.