Un accident rutier grav a avut loc pe autostrada M6, în județul Baranya, Ungaria în care a fost implicat un autocar românesc. 22 de persoane au fost rănite, iar trei dintre acestea sunt în stare gravă. Echipaje româneşti SMURD şi ale Poliţiei Arad au plecat spre Ungaria.
UPDATE17.50. Cei trei români răniţi în accidentul din Ungaria sunt şoferii autocarului şi copilul unuia dintre aceştia, în vârstă de şapte luni, a declarat, astăzi, reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) în Harghita, Iulian Felician Croitor, citat de mediafax.ro. Oficialul a mai precizat că autovehiculul transporta pasageri din Ungaria la schi în judeţul Harghita. Reprezentantul ISCTR a mai sups că autocarul implicat în accidentul din Ungaria a plecat din Harghita fără pasageri, la bordul acestuia aflându-se doar doi şoferi şi copilul unui dintre ei. El a precizat că cercetările la sediul firmei de transport căreia îi aparţine autocarul vor începe "cel mai probabil luni", după ce managerul acesteia se va întoarce din Ungaria, unde a plecat în noaptea de vineri spre sâmbătă. ”Vom verifica dacă şoferii au atestate valabile, contracte de muncă. În ceea ce priveşte autocarul, vom verifica ITP-ul, să aibă verificarea făcută, clasificările. De asemenea, trebuie să aibă asigurări pentru persoane, pentru bagaje. Va fi un control complex efectuat de ISCTR. De altfel, vom verifica actele tuturor maşinilor din dotarea societăţii de transport, nu numai pe cele ale autocarului acesta”, a spus Iulian Felician Croitor. UPDATE 17.30: Autorităţile române au anunţat că starea celor trei români răniţi în accidentul de autocar din Ungaria, petrecut aseară, este stabilă. Doi dintre ei vor fi externaţi în cursul zilei de astăzi. Este vorba despre un adult şi un copil care au primit îngrijiri medicale la Spitalul din Pecs. UPDATE 13.46: Firma căreia îi aparţine autocarul implicat în accidentul din Ungaria este un operator vechi de transport din Harghita şi efectuează servicii de transport persoane din anul 1998. Este vorba de Corund Trans Csavargo, a declarat pentru Agerpres Gabrie Asandei. UPDATE 13.18: Şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR) Harghita, Gabriel Asandei, a declarat, astăzi, că instituţia a fost solicitată să acorde sprijin pentru identificarea pasagerilor din autocar, menţionând că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a furnizat toate informaţiile necesare Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, care le-a transmis Ministerului de Interne. UPDATE. 10.20. Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să meargă de urgenţă la locul unde s-a produs accidentul în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judeţul Harghita, se arată într-un comunicat de presă al MT.
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), în autocar se aflau înregistraţi 26 de pasageri, care plecasera vineri de la Băile Homorod spre localitatea Pecs, din Ungaria.
"Autobuzul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenţă de transport persoane, iar şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015", a precizat MT.
Potrivit sursei citate, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de aceasta.
UPDATE. ORA 2.10. Din ultimele informații obținute și după evaluarea efectuată la fața locului din cele două spitale din Pecs şi Mohacs, cele trei persoane cu cetățenie română, doi adulți și un minor, nu prezintă leziuni grave, care să le pună viața în pericol.
Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că doar trei cetăţeni români sunt răniţi. "Potrivit datelor transmise recent la Departamentul pentru Situații de Urgență de echipa consulară aflată în Ungaria și a verificărilor efectuate asupra cetățeniei persoanelor implicate în accident, rezultă că, din cei 22 răniți, doar trei au cetățenia română. Dintre cele trei persoane de cetățenie română, două sunt adulte și una este minoră", se arată în comunicatul MAI.
Raed Arafat a declarat, la B1 TV, că doar trei pasageri sunt români, iar restul sunt cetăţeni maghiari care călătoreau cu autocarul înmatriculat în România. Dacă datele se confirmă, înseamnă că doar cetăţeni doi adulţi şi un copil, sunt români, a mai spus Raed Arafat.
Presa maghiară relatează că 19 persoane sunt rănite uşor iar trei în stare gravă. De asemenea, printre cei 22 de pasageri transportaţi la spital se află trei copii. Unul dintre micuţi are doar trei luni de viaţă.
Despre cauzele accidentului se precizează că autocarul a derapat, pe şoseaua 57, în timp ce se îndrepta spre autostrada M6. După un viraj, când a revenit pe şosea a rupt un parapet şi s-a prăbuşit într-un şanţ adânc de zece metri.
Din primele informaţii, autocarul efectua o cursă specială, când s-a lovit de un parapet şi a căzut într-un canal adânc de 10 metri.
În autocar se aflau 29 de pasageri, dintre care trei copii, unul fiind un bebeluşi de trei luni, care acum este spitalizat pentru monitorizare.
MAI transmite că, din primele informații obținute rezultă că 22 de persoane sunt rănite, dintre care trei se află într-o stare mai gravă, fiind transportați la unitățile spitalicești din zonă. Până în prezent nu s-a confirmat decesul niciunui cetăţean român.
Printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Sănătății, s-a dispus trimiterea de urgență în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici și un asistent, condusă de către medicul șef SMURD pe Regiunea Vest.
În funcție de evaluarea completă a situației medicale a celor 22 de persoane se va lua hotărârea aducerii acestora în țară sau continuarea tratamentului de specialitate în Ungaria.
Totodată, Poliția Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și al autorităților maghiare care efectuează cercetarea la fața locului.
Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al atașatului de afaceri interne român în Ungaria se va menține legătura cu autoritățile maghiare pentru a fi permanent la curent cu situația cetățenilor români.
După obținerea informațiilor exacte privind identitatea persoanelor rănite, autoritățile române vor contacta familiile persoanelor implicate pentru a fi informate despre starea fiecăruia dintre accidentați.
MAI mai precizează că datele prezentate pot suferi modificări în funcție de evoluția situației.