Informația zilei pentru pensionari. Totul despre noua metodă de calculare a pensiei
- Andrei Ilinca
- 25 august 2021, 09:36
Care va fi noua metoda de calculare a pensiilor. Președintele Casei Naționale de Pensii a vorbit despre o reformă în sistem, care va afecta milioane de pensionari.
„Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel fiecare beneficiar, nemai ținându-se cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca pe cât posibil să avem același cuantum în plată.”, a spus Daniel Baciu.
Vechimea în muncă poate fi calculată de orice salariat din România, pentru a şti fiecare câţi ani a acumulat pentru pensia de la stat.
Prima condiţie pentru ca fiecare român să-şi afle vechimea în muncă este să-şi facă un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Odată creat contul, puteţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală, potrivit avocatnet.ro.
Pentru a afla vechimea la pensie, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.
Dan Vîlceanu, mesaj tranșant pentru pensionari
Întrebat de jurnaliști despre majorarea promisă pensionarilor, noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu, a afirmat că autoritățile vor analiza acest fapt în perioada următoare.
„Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic: acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”
Potrivit acestuia, România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.
Dan Vîlceanu declară că această consolidare fiscală este importantă pentru investitori, astfel încât, în final, România să se împrumute la dobânzi mai mici.