Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a prezentat situația actuală în ceea ce privește Pilonul II de pensii private obligatorii. Potrivit acestora, peste 7,5 milioane de români cotizează, însă extrem de puțini sunt cei care își țin sub supraveghere conturile.
În prezent, în România există trei categorii de pensii. Pilonul I și Pilonul II reprezintă contribuția obligatorie pe care fiecare angajat o plătește în fiecare lună. Pilonul I este visteria statului, iar Pilonul II este administrat privat. Pilonul III de pensii este un fond privat suplimentar, la care contribuie doar cine vrea, cu orice sumă.
Pilonul II este cunoscut drept pensia privată obligatorie. Banii care sunt repartizați lunar din cotizații merg către un cont administrat privat, însă nu avem acces la ei oricând dorim, ci atunci când atingem vârsta pensionării. Acești bani sunt un plus la pensia din sistemul public.
În cazul în care titularul moare, această contribuție poate fi retrasă de către moștenitorii său, fapt care nu este valabil și în cazul pensiilor publice de stat.
Legea nr. 411/2004 prevede ca persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii, iar persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond. În prezent, cota de contribuție la Pilonul II este de 3,75% din CAS, în timp ce la visteria statului (Pilonul I) se duce restul din CAS până la 25%.
Cum poți verifica ce sumă ai în contul de la Pilonul II de pensie
Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunțat printr-un comunicat recent faptul că, din totalul de 7,78 de milioane de persoane înregistrate în 2021 care contribuie la Pilonul II, doar 780.000 își verifică anual contul online pentru a vedea cu ce sumă au contribuit până în prezent la pensia privată obligatorie.
Pentru a afla ce sumă ai în contul de pensii private obligatorii poți solicita direct informații de pe site-ul oficial al APAPR, dacă știi deja cine administrează contul. În cazul în care nu deții astfel de informații, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziția românilor o aplicație care îi ajută să țină sub observație pensia din Pilonul II.
Reforma pensiilor asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul are ca obiectiv creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii. Tot prin acest plan, autoritățile își propun o digitalizare a sistemului de pensii private.