Informația momentului. Un nou tip de coronavirus pune pe jar lumea științei

Sursa foto. EVZ

Un nou tip de coronavirus a fost identificat la lilieci. Este primul de acest fel descoperit în Marea Britanie, iar oamenii de știință spun că noul coronavirus a fost contractat de mult timp de către lilieci, însă niciodată nu au fost realizate teste în acest sens.

Un nou tip de coronavirus, înrudit cu SARS-COV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, a fost descoperit de către oamenii de știință la o comunitate de lilieci cu potcoavă din Marea Britanie. Nu există, momentan, dovezi conform cărora acesta a fost transmis la oameni sau informații care să ateste faptul că o astfel de situație ar fi posibilă.

Un nou tip de coronavirus, primul de acest fel în Marea Britanie

O echipă de cercetători de la Universitatea Angliei de Est (UEA), aflată în colaborare cu Societatea Zoologică Londoneză (ZSL) și Public Health England (PHE), a descoperit un nou tip de coronavirus, înrudit cu SARS-COV-2. Este vorba despre primul sarbecovirus (SARS-CoV), depistat la liliecii mici cu potcoavă din Marea Britanie.

Oamenii de știință au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor, ulterior acestea fiind trimise spre analiză la Public Health England. Prin secvențierea mostrelor, cercetătorii au descoperit noul tip de coronavirus, căruia i-au dat denumirea de „RhGB01”.

Oamenii de știință spun că liliecii erau purtători ai acestui virus de foarte mult timp, dar acesta nu a fost descoperit până în prezent pentru că niciodată nu au fost realizate teste în acest sens, potrivit SciTechDaily.

Totul pornește de la lilieci. „Nu este adevărat că nu știm de unde provine coronavirusul”

Este important ca oamenii de știință să descopere dacă noul virus identificat la comunitatea de lilieci se poate transmite la om și dacă acest lucru a avut loc deja. Oamenii de știință au căzut de acord asupra faptului că un „strămoș” al coronavirusului se răspândea inofensiv printre liliecii sălbatici.

De aceea, cercetătorii spun că este vital să se descopere când, unde și cum exact a fost transmis virusul care provoacă boala COVID-19 de la animal la om astfel încât viitoare focare de boală să fie poată fi prevenite.

„Nu este adevărat că nu știm de unde provine coronavirusul – ceea ce nu știm este cum a ajuns să fie contractat de oameni”, a declarat profesorul virusolog David Robertson, de la Universitatea Glasgow.

Nu există nicio dovadă concretă a felului în care s-a transmis virusul la om – nu a fost găsit niciun răspuns nici după analizele demarate asupra liliecilor infectați și nici după cercetările efectuate asupra unui prim caz uman confirmat.

SARS-COV-2 ne reîntoarce în timp. Ce s-a întâmplat în anul 2003

Proprietățile biologice ale SARS-COV-2 sunt foarte similare cu cele ale virusurilor descoperite în natură, la lilieci. Izbucnirea pandemiei de coronavirus seamănă foarte mult, de exemplu, cu apariția primelor virusuri SARS, din anul 2003.

În acea perioadă, virusul a fost contractat, la scară largă, de civetele de palmier sau așa-numitele pisici indoneziene. Pe parcursul următorilor ani, cercetătorii au descoperit virusuri asemănătoare la lilieci, iar în anul 2017, „strămoșul” virusului SARS a fost descoperit la o populație de lilieci mari cu potcoavă din sudul Chinei.

Focarul depistat a fost ținut sub observație de către specialiști, care au demarat anchete referitoare la originea acestuia. În cele din urmă, oamenii de știință au găsit animalul sălbatic de la care provenise virusul, iar misterul mortal a fost rezolvat.