Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anunţat astăzi o inflaţie anuală de 8 la sută pentru primele trei luni ale anului. În cadrul prezentării raportului anual asupra inflaţiei, guvernatorul a mai anunţat ca prognoza de inflaţie pentru anul acesta a crescut la 5,9 la sută, fata de nivelul de 4,3 la sută, preconizat în luna noiembrie a anului trecut. Tendinţa de înrăutăţire a inflaţiei este evidentă, însă situaţia este temporară, alimentată şi de sporirea neîncrederii investitorilor, consideră guvernatorul Băncii Centrale.
"Ritmul de creştere se va plafona în trimestrul al doilea, iar în a doua jumătate a anului va urma un trend clar de dezinflaţie", a anunţat Isărescu, presupunând că seceta de anul trecut nu se va mai repeta şi astfel preţurile la alimente nu vor fi afectate.
"Nu ne aşteptăm nici la un an foarte bun pentru agricultură, însă nici la unul foarte prost'', a mai spus Isărescu.
Ce nu s-a spus la Guvern
Guvernatorul a enunţat principalele cauze care au contribuit la crearea "tabloului" inflaţiei anul trecut.
Astfel, seceta din vară, care a scumpit alimentele şi cheltuielile masive ale Guvernului din ultimele două luni ale anului trecut rămân principalii factori de destabilizare economică.
Creşterea masivă a cheltuielilor bugetare din ultimele două luni ale anului trecut a dus rapid de la situaţia unui excedent bugetar la un deficit de 2,4 la sută din PIB, a precizat Isărescu.
De asemenea, puseul inflaţionist a fost creat şi de "creşterea mult mai rapidă a creditului guvernamental" şi deprecierea leului, care au adus o "inflaţie importată".
Astfel, creditul neguvernamental a crescut cu 60 la sută în intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, potrivit statisticilor guvernamentale.
"Creşterea creditului guvernamental este un fenomen normal, care ţine de bancarizarea României şi de creşterea intermedierii financiare, însă noi ne referim la viteza cu care creşte creditul", a precizat Mugur Isărescu.
Regrete
"Chiar dacă evoluţia leului ne-ar fi ajutat, importurile nu ne-ar fi ajutat, deoarece bunurile s-au scumpit pe plan internaţional", a declarat Isărescu, care a spus că "regretă" faptul că BNR nu a intervenit pentru a tempera aprecierea nesustenabilă a leului din vara anului trecut, până la cotaţii de aproape 3,10 lei/euro.
Isărescu a ţinut să precizeze că efectul deprecierii leului asupra inflaţiei este mult exagerat.