Inflația din Republica Moldova crește de la lună la lună, iar Banca Națională a Moldovei avertizează că țara se va confrunta cu acest fenomen economic nedorit și anul viitor.
Inflația anuală din Republica Moldova, 4,8%
În luna iulie față de luna iunie, prețurile medii de consum au crescut cu 0,2%, potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
Față de luna decembrie a anului 2023 prețurile medii de consum s-au majorat cu circa 4,2%. În același timp, de la an la an, rata inflației a fost de 4,8%, potrivit aceleiași surse.
Creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:
- bunurile nealimentare – cu circa 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%;
- serviciile prestate populației – cu circa 1,7%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,4%.
Alimentele de sezon s-au ieftinit
Totodată, prețurile medii de consum la produsele alimentare, în luna iulie 2024 față de luna iunie 2024 s-au diminuat cu circa 0,8%, contribuind la diminuarea prețurilor medii de consum cu 0,3%.
În luna iulie 2024 față de iunie 2024, din produsele alimentare, diminuări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 4,9%, fructe – cu 3,0%, zahăr – cu 0,3%.
Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate majorări de preț la ouă de găină cu 10,4%.
Majorări mai accentuate ale prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna iulie față de luna iunie 2024 au fost înregistrate la serviciile medicale cu 16,7%, serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, cu 7,9%.
Concomitent, în luna iulie 2024 faţă de luna iunie 2024 s-au redus prețurile la serviciile de transport de pasageri, cu 0,8%.
Inflația în 2024. Ce urmează
Prețurile medii de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 (de la începutul anului curent) au crescut cu 4,2%, inclusiv la produse alimentare, cu 2,5%, la mărfuri nealimentare, cu 3,9% și la servicii prestate populației, cu 7,2%.
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat, la prezentarea celui de al treilea raport din acest an, că avansul inflației a fost influențat de mai mulți factori, printre care evoluțiile din energie și agricultură.
„Prognoza actuală a inflației față de cea din raportul asupra inflației publicat în luna mai 2024 a fost revizuită în sens descendent pentru a doua jumătate a anului curent și în sens ascendent pentru trimestrul al doilea până în trimestrul 2025, până la începutul anului 2026.
Majorarea prognozei actuale în raport cu cea anterioară este determinată în principal de următorii factori. Impactul condițiilor secetoase din vara anului curent asupra prețurilor alimentare în prima jumătate din anul 2025, o prognoză superioară a prețurilor externe la energie pentru întreaga perioadă comparabilă”.
Banca Națională a Moldovei prognozează că inflația medie în acest an va fi de 4,7%, iar anul viitor va ajunge la 5,3%. Valoare maximă va fi atinsă în primele trei luni ale anului viitor și va constitui 6,4 procente.