În timp ce rata anuală a inflaţiei a coborât de la 5,95% la 5,86%, în iunie, românii au scos mai mulţi bani din buzunar faţă de luna mai, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Şi asta pentru că rata lunară a inflaţiei a crescut cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente.
În iunie, cea mai mare creştere a fost consemnată de preţurile la servicii, respectiv un avans de 0,43%, în condiţiile în care moneda naţională s-a depreciat cu 1% faţă de euro.
În aceeaşi perioadă, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,42%.
Scăderea preţurilor mărfurilor alimentare de 0,18% în iunie s-a datorat, în principal, reducerii la unele alimente de bază precum brânză (-1,41%), ouă (-1,66%) şi lapte (-0,42%).
Bani mai mulţi pe combustibili
În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cea mai mare creştere a fost înregistrată la combustibili (2,14%), în contextul majorării preţului petrolului pe piaţa internaţională.
La servicii, deprecierea leului a determinat o creştere lunară a preţurilor cu 0,85% pentru tarifele poştale şi cu 1,6% pentru cele de transport aerian.
Comparativ cu finele anului trecut, preţurile de consum au crescut în iunie cu 3,14%. De la începutul anului, preţurile de consum ale mărfurilor alimentare au avansat cu 1,22%, ale celor nealimentare cu 4,14%, în timp ce serviciile au înregistrat cea mai mare majorare, de 4,76%.
Creşterea medie a preţurilor, pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni este 6,9%.