Infecţiile cu HIV riscă să scape de sub control

Infecţiile cu HIV riscă să scape de sub control

Programul naţional de luptă împotriva HIV/SIDA este în pericol să fie întrerupt. Asta pentru finanţarea care a venit în ultimii trei ani din partea Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei s-a finalizat şi nu mai poate fi continuată.

"Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) lansează un apel către factorii politici, sectorul guvernamental şi sectorul ONG, cu privire la necesitatea asigurării din bugetul naţional a unei finanţări corespunzătoare pentru continuarea programului de luptă împotriva HIV/SIDA. Singura soluţie care poate feri România de un al doilea val epidemic cu infecţie HIV este investiţia în programe de prevenire", declară Silvia Asandi, General Manager Romanian Angel Appeal, coordonator al programului.

Program de 8,7 milioane de euro

Ultimul grant pentru programul HIV/SIDA acordat ţării noastre de Fondul Global a fost gestionat de Fundaţia RAA între 2007 şi 2010. Programul, în valoare de 8,7 milioane de euro, a implicat 27 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice care au implementat 85 de proiecte naţionale sau regionale ce au avut ca principale obiective menţinerea unei incidenţe scăzute a infecţiei cu HIV şi servicii de suport pentru integrarea socială şi profesională a tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA. Peste 100.000 de persoane din grupuri vulnerabile la infecţia cu HIV au beneficiat gratuit de programe de prevenire a HIV/SIDA (utilizatori de droguri injectabile, persoane care practică sexul comercial, comunitatea gay, persoane fără adăpost, membri ai comunităţii roma etc.). În plus, peste 17.700 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile au beneficiat de consiliere şi testare HIV gratuită. De asemenea, în cadrul programului, au fost realizate - în premieră în România - studii de supraveghere serologică şi comportamentală a grupurilor vulnerabile la infecţia cu HIV.

"Prin acest program am câştigat o bătălie în lupta cu boala, însă nu şi războiul. Din persoanele înscrise în program, peste 2.600 au participat la activităţi de informare şi educare, 1.100 au fost consiliaţi în orientare profesională, alţii au făcut traininguri şi terapii vocaţionale, 74 de tineri reuşind să se şi angajeze", a mai spus Silvia Asandi.

Un nou val epidemiologic

"În momentul de faţă încercăm să menţinem stabil nivelul de apariţie a cazurilor noi de HIV (între 250 şi 400 pe an) ca în 2007. Această infecţie se desfăşoară în cicluri repetitive. Am trecut de această etapă, însă peste 10 ani va apărea din nou. În acest sens, la minister există o strategie pentru 2011-2016", spune Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Citiţi mai multe despre acest subiect în:

Infecţiile cu hepatite şi HIV riscă să explodeze Lipsa finanţării lasă seringile toxicomanilor pe străzi

Ne puteți urmări și pe Google News