Infectarea este asociată automat cu frica de moarte! Vârsta a treia trăiește în singurătate

Infectarea este asociată automat cu frica de moarte! Vârsta a treia trăiește în singurătate

În primele patru săptămâni de la instituirea stării de urgență, românii spun că cel mai mult au suferit după rudele apropiate, dar și după prietenii dragi.

Un sondaj realizat de IRES arată că 76 la sută dintre semenii noștri au o dorință mare de a se revedea cu cineva drag, în timp ce aproape jumătate se tem că nu vor mai avea bani să trăiască de pe o zi pe alta, dacă măsurile de blocare a societății vor continua mai multe de o lună de zile. Astfel, 41 la sută au răspuns afirmativ la întrebarea dacă se tem că ar putea rămâne fără surse de trai, în timp ce 58 la sută au răspuns negativ.

Studiul realizat de IRES arată că 62 la sută dintre conaționalii noștri se tem că ar putea fi infectați și ar putea muri, ca urmare a contactării temutului virus. La acest capitol, sociologii au mers și mai departe cu studiul lor și au stabilit că cea mai afectată categorie de acest gând sumbru, sunt bătrânii, care se tem în proporție de 55 la sută că vor muri, dacă se vor infecta, în timp ce 45 la sută susțin că nu le este frică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, acest studiu a fost realizat pe 830 de persoane, eroarea tolerată fiind de 3.5 la sută.

Sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES, crede că persoanele în vârstă asociază infectarea cu decesul, asta în condițiile în care mai mult de 50 la sută din persoanele de peste 65 de ani, susțin că sunt singure. ”Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi.

Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de o serie de boli pe care nu le aveau înainte”, a spus Dâncu.

Problemele generației aflată la pensie, sunt multe și sunt asociate, în plus, și cu bolile cronice de care oamenii suferă. ”Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia.

Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta”, a mai spus Dâncu.