Unităţi ale infanteriei marine din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră au fost plasate astăzi în stare de alertă completă de luptă în zona strâmtorii Kerci - care leagă Marea Neagră de Marea Azov -, în vederea unor exerciţii care implică construirea de fortificaţii, contracararea unor grupuri subversive şi a aviaţiei "inamicului”, relatează agenţia de presă RIA Novosti, citând serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.
Astfel, au fost mobilizate unităţi de infanterie marină, dislocate în localitatea Temriuk, regiunea Krasnodar (60 km de strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de teritoriul Rusiei continentale).
Exerciţiile respective intervin în contextul în care miercuri se împlineşte exact un an de la alipirea peninsulei Crimeii la Federaţia Rusă. La 18 martie anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin şi aşa-zişii lideri ai Crimeii şi oraşului Sevastopol au semnat acordul privind intrarea lor în componenţa Federaţiei Ruse, după un contestat referendum la 16 martie în cadrul căruia majoritatea populaţiei peninsulei a votat pentru separarea de Ucraina şi unirea ulterioară cu Rusia. Evenimentul este sărbătorit deopotrivă la Moscova şi în Crimeea.
În acelaşi timp, aplicaţiile din Kerci au loc la numai două zile după ce o flotilă NATO a desfăşurat aplicaţii navale la numai 300 km de Crimeea. NATO a organizat la începutul acestei săptămâni exerciţii navale în Marea Neagră, în apropiere de România, cu participarea Statelor Unite ale Americii, Canadei, Turciei, Germaniei, Italiei şi a României, după cum a relatat antena rusă a Euronews, preluată de Agerpres.
Nave din şase ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi-au demonstrat prezenţa la numai 300 km de peninsula Crimeea, potrivit relatării Euronews. NATO dă asigurări că acţionează în conformitate cu un plan dinainte stabilit şi care nu s-a schimbat după consolidarea prezenţei ruse în peninsulă. “Dar un semnal puternic este reprezentant de însuşi faptul că aceste manevre nu au fost anulate”, subliniază jurnalistul Andrei Beketov, într-o relatare de la faţa locului pentru Euronews în limba rusă.
Potrivit acestuia, în cadrul acestor exerciţii, aviaţia română şi-a perfecţionat coordonarea cu nave din alte state NATO. “Desigur, noi urmărim evenimentele. Acestea nu evoluează favorabil. Am venit pentru a demonstra celor trei ţări membre NATO - Turcia, Bulgaria şi România - că le apreciem ca aliaţi. Este important că suntem aici şi desfăşurăm aplicaţii”, a declarat contraamiralul Brad Wiliamson, care a supervizat aceste aplicaţii de pe crucişătorul american USS Vicksburg.
Un bombardier rus a survolat zona în care desfăşurau antrenamente navele NATO luni, la o altitudine mică, astfel încât a fost filmat chiar şi de echipa rusă a Euronews.
Cât priveşte exerciţiile infanteriei marine ruse de miercuri, Ministerul Apărării de la Moscova a indicat că exerciţiile vor avea loc în condiţii apropiate de cele reale. Rusia desfăşoară începând de luni manevre de amploare neanunţate în zona Arctică, în unele unităţi din cadrul disctrictelor militare Vest şi Sud. Peste 20 de nave de război vor participa la exerciţii de trageri miercuri în apele mărilor Barenţ şi Baltică. Manevre sunt prevăzute şi în regiunea Primorie.
În cadrul acestor aplicaţii, bombardiere strategice Tu-22M3 (supersonice, capabile să transporte arme nucleare) vor fi redislocate în Crimeea, iar sisteme operativ-tactice Iskander vor fi relocate în Kaliningrad, la graniţa cu Polonia şi Lituania, a relatat marţi agenţia de presă TASS, citând o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării.
Ministerul a mai indicat marţi seara că în jur de zece avioane militare Su-34 şi Su-27 din cadrul Districtului militar Vest s-au redislocat temporar în Kaliningrad, unde vor efectua miercuri atacuri asupra unor ţinte la sol.