Comisia Europeană a făcut o propunere privind transparenţa salarială, care să asigure salarii egale pentru o muncă egală pentru femeile şi bărbaţii din UE.
Inegalitate de șanse pe piața muncii europene! O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, pentru aceeași muncă. Practic pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere de transparenţă salarială, menită să asigure primirea de salarii egale pentru o muncă egală, pentru femeile şi bărbaţii din UE.
În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei. Salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere, potrivit Euronews, citată de Digi 24. Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe se transpune într-un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensile aferente, de până la 30%.
Țările cu cele mai mari discrepanțe. În Estonia o femeie câștigă cu 22% mai puțin decât un bărbat
În fruntea topului diferențelor salariilor dintre femei și bărbați este Estonia. Aici o femeie câștigă cu aproape 22% mai puțin decât primește un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în același domeniu, pe același post.
Următoarele 4 poziții ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia. Diferențele în ceea ce privește salarizarea este asemănătoare, și anume aproximativ 20%.
La polul opus se află Luxemburg, unde diferența dintre cât câștigă o femeie și cât câștigă un bărbat este de doar 1,4%. Este urmat de România, unde, de asemenea, diferența este una mică, de 2,2%.
Inegalitate de șanse pe piața muncii europene! Multe femei lucrează cu jumătate de normă
Unul dintre cei mai importanți factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este pendularea între locul de muncă și treburile casnice. Femeile își asumă în continuare cea mai mare parte a creșterii copiilor. Așadar își reduc adesea programul de lucru pentru a avea timp pentru copii.
Citește și Pandemia a afectat în mod disproporționat femeile din întreaga Europă
O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbați. Astfel femeile sunt predispuse la un progress mai lent în carieră. Totodată, există mai multe femei decât bărbați care lucrează în sectoare mai puțin plătite, cum ar fi educația sau îngrijirea.
Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalități de gen. În timpul lockdown-urilor, femeile au preluat aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor. Tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă.
România stă bine la capitolul muncă part time preferată de femei
Pe primul loc în Europa al diferenței dintre numărul femeilor și cel al bărbaților care lucrează part-time este Olanda. 73% dintre femeile din această țară au un job cu jumătate de normă. Olanda este urmată de Austria și Germania.
Cele mai mici diferențe le înregistrează Bulgaria, unde doar 2,1% dintre femei au un job part-time. După Bulgaria se află România. Diferența dintre numărul femeilor și al bărbaților care lucrează cu jumătate de normă este aproape inexistentă. Este 6% în cazul femeilor și 5,7% în cazul bărbaților.
Soluția propusă de Comisia Europeană pentru a elimina diferențele dintre salarii
Pentru a elimina aceste diferențe sensibile dintre salariile femeilor și ale bărbaților, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială. Planul CE este accesul la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților. Scopul măsurii este de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru același tip de muncă.
Propunerea legislativă prezentată joi vizează două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori. De asemenea. şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.
Ursula Von der Leyen: „Munca egală merită o remuneraţie egală. Este nevoie de transparenţă”
"Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Propunerea privind transparenţa salarială reprezintă un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau o muncă de aceeaşi valoare. Aceasta le va permite lucrătorilor să îşi exercite dreptul la egalitatea de remunerare şi va duce la eliminarea prejudecăţilor de gen în ceea ce priveşte remunerarea", a explicat comisarul pentru egalitate, Helena Dalli.
Cel mai probabil, inițiativa Comisiei Europene privind transparența salarială va parcurge un drum lung până va putea contribui la ameliorarea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați, Totuși, ea reprezintă un punct de plecare datorită căruia femeile nu vor mai trebui să facă anumite compromisuri pentru a ajunge în vârful unei companii, conchide Euronews.
Sursa: Digi 24