Industria răpirilor ia amploare în Afganistan

În Afganistan, răpirile nu au ajuns încă la nivelul atins în Irak în urmă cu câţiva ani, însă este o industrie în creştere şi are aceleaşi cauze: legăturile lucrative între grupurile insurgente şi bandele criminale într-o ţară cu forţe de securitate slabe şi, de cele mai multe ori, corupte, scrie ediţia electronică a publicaţiei britanice The Times.

Anul 2007 rămâne cel mai profitabil pentru răpitorii afgani, guvernul sud-coreean plătind 20 de milioane de dolari pentru eliberarea a 20 de creştini evanghelici, care au fost răpiţi de talibani în apropierea localităţii Ghazni.

Anul trecut, patru reporteri ai unor publicaţii occidentale au fost răpiţi în Afganistan, ei fiind eliberaţi, însă condiţiile eliberării nu au fost precizate. Aproximativ 100 de voluntari au fost de asemenea răpiţi. Cu toate acestea, majoritatea victimelor sunt chiar cetăţenii afgani, care sunt răpiţi mai ales din motive financiare. De multe ori, ţinta răpitorilor sunt copiii afaceriştilor locali, care sunt eliberaţi în schimbul unor răscumăpărări care pot atinge şi câteva sute de mii de dolari.

Populaţia afgană cere pedepsirea dură a răpitorilor. "Dacă guvernul ar spânzura în fiecare săptămână câte cinci răpitori, iar execuţiile ar fi televizate, în şase luni ar fi o îmbunătăţire a situaţiei cu 90 la sută", a spus un om de afaceri afgan. În Kabul, există semne ale unei ameliorări - talibanii nu au mai dus la capăt niciun atentat major în ultimele patru luni -, iar numirea noului ministru de interne, Hanif Atmar, a însemnat momentul de cotitură în privinţa luptei cu corupţia, care se pare că a revenit pe drumul cel bun.