Un raport recent al Organizației Humana People to People și Oxford Economics arată că industria hainelor second-hand a generat o valoare economică semnificativă în 2023, contribuind cu aproape 7 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene și al Marii Britanii și creând aproximativ 150.000 de locuri de muncă verzi. Această industrie, esențială pentru economia circulară a textilelor, are un impact notabil asupra mediului și economiei prin reducerea deșeurilor textile și promovarea reutilizării hainelor.
Creșterea industriei hainelor second-hand în Europa
În 2023, raportul evidențiază că 110.000 dintre cele 150.000 de locuri de muncă create au fost clasificate ca "locuri de muncă verzi," activități care sprijină reducerea impactului ecologic și luptă împotriva schimbărilor climatice.
Industria second-hand asigură multe locuri de muncă în țări cu venituri mai mici din UE, precum România, Bulgaria și Polonia, iar 79% dintre angajați domeniului sunt femei. În România, de exemplu, organizația Humana People to People a înființat peste 300 de locuri de muncă verzi, contribuind la dezvoltarea economică locală.
Un impact major asupra mediului înconjurător
Sectorul hainelor second-hand contribuie substanțial la protejarea mediului. Reducând cererea de haine noi, această industrie minimizează poluarea generată în procesul de fabricație a hainelor.
Producția de textile consumă anual peste 93 miliarde de metri cubi de apă potabilă și generează 10% dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră, mai mult decât industria aviatică și cea maritimă combinate. Astfel, industria hainelor second-hand ajută la scăderea cererii de materiale textile noi, protejând resursele de apă și limitând poluarea prin reducerea emisiilor și a deșeurilor chimice din producție.
Rodica Bulăceanu, reprezentanta Humana People to People, explică faptul că un loc de muncă verde este "parte a unui sector economic ce contribuie la soluționarea problemelor de mediu." Creșterea constantă a interesului consumatorilor pentru hainele second-hand este datorată dorinței de a sprijini sustenabilitatea prin evitarea impactului negativ al producției textilelor noi.
Contribuția hainelor second-hand la economia circulară
Pe lângă beneficiile economice, hainele second-hand joacă un rol esențial în dezvoltarea economiei circulare, fiind reutilizate în loc să ajungă în deșeuri. Aceasta prelungire a duratei de viață a hainelor reduce impactul poluant al materialelor noi, în special în ce privește consumul de apă și emisiile de gaze. Totodată, industria second-hand reduce și eliberarea de microplastice în apă, de fiecare dată când hainele noi sunt spălate.
Karina Bolin, director al Textile Circulare pentru Global North în cadrul Humana People to People, subliniază importanța unei legislații care să sprijine puternic această industrie. România, având o tradiție puternică în vânzarea hainelor second-hand, ar putea deveni un exemplu de economie circulară funcțională. Karina Bolin a adăugat că sprijinul politic și investițiile adecvate pot contribui la dezvoltarea durabilă a acestui sector, esențial în construirea unei economii circulare reziliente, cu beneficii atât pentru mediu, cât și pentru oameni.
Industria second-hand ajută nu doar la reducerea consumului de haine noi și a poluării, ci și la ea definanțar proiecte sociale. Acestea includ programe de dezvoltare comunitară, educație, sănătate și protecția mediului. Rețeaua de peste 40 de magazine Humana din România și clienții săi devin astfel parte integrantă din acest sistem sustenabil, demonstrând impactul pozitiv pe care hainele second-hand îl pot avea asupra economiei și mediului.