Autoritatile indiene vor sa-i convinga pe marochinerii romani sa-si mute afacerile intr-o zona cu materii prime si forta de munca ieftine.
Guvernul indian isi va orienta anul acesta o parte din investitiile in promovarea industriei usoare pentru a stabili relatii de colaborare cu firmele care activeaza in Romania in industria pielariei, a declarat ieri Mukhtarul Amin, presedinte al consiliului indian pentru exportul de articole din piele. Proiectul se va mai dezvolta anul acesta si in Polonia si Italia.
Potrivit reprezentantului guvernului indian, prezent ieri la Bucuresti, firmele romanesti ar putea beneficia, prin relocarea firmelor in India, de costuri mai mici cu forta de munca si preturi modice la materiile prime.
"Daca in SUA costurile de productie pentru un pantof ajung, de exemplu, la 100 de dolari, acelasi pantof costa in India 50 de dolari. In Romania ajunge pana la 55-60 de dolari", a spus Mukhtarul Amin. De asemenea, autoritatile indiene sunt interesate sa exporte materii prime catre producatorii din Romania.
Potrivit lui Amin, India prelucreaza anual 186 milioane metri patrati de piele, acoperind aproximativ 10a din necesarul de piele la nivel mondial. "Industria pielariei ajunge anual la 6 miliarde de dolari", a spus reprezentantul guvernului indian. Acesta mai sustine ca in urmatorii ani vor fi infiintate 15 parcuri industriale de pielarie in diferite regiuni ale tarii.
Ai nostri nu se gandesc la relocare Majoritatea firmelor cu capital romanesc care activeaza in industria de pielarie sunt interesate cu precadere de importurile de piele si mai putin de relocarea activitatilor in India, au declarat jucatorii din piata.
Unul dintre cei mai mari producatori romani de articole din piele, Antilopa Bucuresti, va lua in considerare oferta de colaborare doar pe segmentul de materii prime, si nu pe relocarea activitatii.
"Noi am mai lucrat cu India la importurile de materii prime si am fost multumiti. Un dezvantaj ar fi faptul ca produsele ajung destul de greu la noi in tara, durata medie de transport fiind de o luna", explica Niculina Glodeanu, directorul comercial al producatorului de pantofi. Potrivit acesteia, o piata la fel de buna pe segmentul de importuri de piele este Spania, care beneficiaza de avantajul apropierii.
Antilopa a produs anul trecut un milion de perechi de pantofi, care au mers cu precadere la export. "Am livrat pe piata romaneasca doar 100.000 de pantofi", a spus directorul comercial al companiei. Societatea lucreaza atat in sistem lohn - pentru firme din Italia - cat si direct, marfa ajungand in Ungaria si Franta.
INDUSTRIE
95% din piele merge la export In piata romaneasca de pielarie activeaza acum peste 4.000 de societati. Cele mai multe au un numar mic de angajati - intre 5 si 20, insa exista si cazuri cu aproape 1.000 de angajati, asa cum este Antilopa.
Pielaria romaneasca a ajuns anul trecut, potrivit estimarilor patronatului de profil, la 1,5 milioane de euro. In plus, 95% din marfa produsa in Romania se exporta, mai ales in Italia, Spania, Germania, Portugalia sau Franta.
In acelasi timp, romanii importa incaltaminte in valoare de peste 1,1 miliarde euro. Conform statisticilor, un roman cumpara in medie 2,7 perechi de incaltaminte anual, fata de un cetatean din tarile UE, care achizitioneaza in medie 9-10 perechi de incaltaminte in fiecare an.