India își îmbunătățește relațiile cu Rusia în Arctica”, se arată în declarația comună semnată între Modi și Vladimir Putin, în cadrul summitului ruso-indian de la Vladivostok.

„Cu interes, India urmărește evoluția regiunii arctice și este, de asemenea, gata să joace un rol important în Consiliul Arctic”, se arată în documentul respectiv, care include până la 81 de puncte și abordează o gamă largă de probleme de interes comun. Una dintre priorități este cooperarea în domeniul energiei, scrie The Barents Observer.

În cadrul vizitei lui Modi, companiile indiene H-Energy și Petronet LNG au semnat ambele un memorandum de înțelegere cu compania rusă de exploatare a gazelor naturale Novatek.
Acordurile prevăd investiții comune în proiectele viitoare de gaz natural lichefiat (GNL) ale Novatek, precum și livrări de GNL și crearea de joint-ventures.

„Creșterea economică rapidă a Indiei necesită o cerere din ce în ce mai mare pentru toate sursele de energie și, cel mai important, pentru gazul natural , acesta fiind cel mai ecologic tip de combustibil”, a declarat Leonid Mikhelson, directorul executiv al Novatek.

Acordurile cu indienii antrenează în continuare compania energetică rusă pe piețele asiatice. Novatek a încheiat anterior acorduri cuprinzătoare și pe termen lung cu companii chineze și japoneze. O parte esențială a GNL produs în proiectele Yamal LNG și Arctic LNG 2 va fi destinată pentru cumpărătorii din regiunea Asia-Pacific.

India și Rusia colaborează strâns de mai mulți ani în domeniul energiei. Cooperarea include evoluții comune în regiunea petrolieră din Vankor, o regiune care în cele din urmă ar putea fi conectată la coasta arctică printr-o nouă conductă.

Potrivit Kremlinului, cooperarea consolidată între cele două țări include și explorarea geologică, inclusiv pe platou, precum și livrări de resurse energetice ruse către India „cu o posibilă utilizare a rutei maritime a Nordului”.

Aceasta este a 20-a oară când liderii celor două țări se întâlnesc la summit-ul bilateral anual ruso-indian. În cadrul vizitei, Modi a participat și la Forumul Economic de Est.

De asemenea, Modi a vizitat complexul de construcții navale din Zvezda, principalul șantier naval dezvoltat de compania petrolieră de stat Rosneft.

Primul ministru a fost ghidat de președintele Putin și PDG-ul Rosneft, Igor Sechin. Șantierul naval trebuie să joace un rol crucial în construcția de noi nave pentru operațiunile arctice, inclusiv pentru transportul maritim și forajul petrolului.

Oficialii indieni s-au arătat interesați în special de proiectul „Lider”, spargătorul de gheață de 120 MW, care va deschide noile rute de transport maritim prin gheața arctică.

„Este cel mai mare spărgător de gheață din lume”, a spus Putin pentru vizitatorul său indian. „A fost decizia de a construi această clasă de spărgătoare de gheață pentru escorte navale pe tot parcursul anului pe ruta nordică”, a adăugat el. Potrivit Rosneft, șantierul Zvezda va fi singurul constructor al acestor puternice nave pentru exploatarea Arcticii.