Atacurile din oraşul indian Mumbai, soldate cu peste 125 de morţi, au fost comise după o strategie specifică reţelei teroriste responsabile pentru atentatele de la 11 septembrie 2001.
Cinci persoane ucise în Centrul Evreiesc din Mumbai Corpurile a cinci ostateci au fost găsite în Casa Narima, centrul evreiesc al oraşului Mumbai. Informaţia a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al ministrului Israelian de Externe, Haim Hosten, citat de CNN. (17:25) Avertisment de călătorie pentru români Deşi ieri, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că românii din mumbai sunt în siguraţă, astăzi a emis un document prin care îi avertiza pe cetăţenii români prezenţi în India să îşi ia măsuri speciale de securitate.
"Pentru perioada imediat următoare, sugerăm cetăţenilor români care se deplasează în acest oraş să evite locurile aglomerate, să nu îşi părăsească locuinţa decât dacă este absolut necesar şi să respecte atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale", se precizează în comunicatul MAE.
În afară de capitala economică Mumbai, ministerul recomandă românilor să evite următoarele state: Jammu&Kashmir, Statele din Nord Est, Uttar Pradesh, West Bengal, Goa şi Rajahstan.
Seria de atacuri coordonate comise miercuri seară împotriva cetăţenilor occidentali cazaţi la două hoteluri de lux şi a altor nouă obiective din oraşul indian Mumbai poartă amprenta reţelei teroriste al-Qaida, potrivit experţilor în antiterorism citaţi de cotidianul britanic „The Times“.
Strategia la care recurg militanţii islamişti constă în identificarea de „ţinte vulnerabile“ occidentale într-o ţară cu măsuri precare de securitate, aşa cum s-a întâmplat şi în 2002, anul atentatelor din insula indoneziană Bali. India a fost aleasă drept scenă a noilor atentate „deoarece acolo al-Qaida dispune, probabil, de resurse suficiente pentru a comite un atac de amploare“, a explicat unul dintre experţii citaţi. „Nu aleg doar de dragul de a comite un atentat, caută să vadă unde pot avea capacitatea optimă şi apoi ordonă un atac“, a adăugat acesta.
Un alt indiciu care sugerează o strategie al-Qaida este gestul atacatorilor de a-i căuta pe clienţii americani şi britanici ai hotelurilor Taj Mahal şi Oberoi din Mumbai, luate cu asalt.
Teoria experţilor este confirmată şi de premierul indian, Manmohan Singh, care a declarat ieri că gruparea aflată în spatele atacurilor este „din exteriorul“ ţării, potrivit AFP. „Este evident că gruparea care a comis aceste atacuri, din afara ţării, a venit aici cu unicul scop de a provoca haos în capitala economică a ţării“, a precizat el, avertizând ţările vecine că India nu va tolera lansarea de atacuri de pe teritoriul ei.
Baie de sânge în două hoteluri de lux
Peste 125 de persoane au fost ucise şi aproape 300 rănite, miercuri seară, într-o serie de explozii şi atacuri comise de militanţi înarmaţi care au luat cu asalt mai multe obiective din Mumbai.
În jurul orei locale 22.30 (19.00, ora României), indivizi înarmaţi cu pistoale-mitralieră Kalaşnikov au atacat gara centrală din Mumbai, deschizând focul şi aruncând grenade. Zece persoane au murit în acest atac, potrivit AFP.
Focuri de armă au putut fi auzite şi în incinta Spitalului Cama, situat în sudul metropolei indiene, în timp ce un autoturism- capcană a explodat în sud-estul oraşului, provocând moartea a trei persoane. O clădire de birouri care adăposteşte şi centrul evreiesc a fost, de asemenea, vizată de atacatori, o familie şi un rabin fiind luaţi ostatici. Noua generaţie de terorişti Atacurile, revendicate de o grupare numită Mujahedinii din Deccan, s-au concentrat însă asupra celor două hoteluri de lux din Mumbai, unde sute de clienţi au fost luaţi ostatici.
Trupele antitero ale poliţiei indiene au luat ieri cu asalt Hotelul Taj Mahal, în jurul orei 0.00, ora României, pentru a-i elibera pe ostatici.
Un britanic a povestit că el şi alte circa 20 de persoane au fost duşi de doi dintre atacatori spre etajele superioare ale hotelului. „Erau foarte tineri, păreau copii“, a declarat acesta. Unul dintre militanţii baricadaţi în Hotelul Oberoi a declarat prin telefon că gruparea cere încetarea „persecuţiilor“ împotriva musulmanilor din India şi eliberarea militanţilor islamişti deţinuţi în această ţară.
Printre cei 100 de morţi se află cel puţin şase cetăţeni străini, dintre care au fost identificaţi un britanic, un australian, un japonez, un german şi un italian, dar şi comandantul trupelor speciale ale poliţiei din Mumbai.
INCIDENTE
Un oraş sub asediu
Un incendiu s-a declanşat ieri în Hotelul Oberoi şi mai multe focuri de armă au fost auzite după ce forţele de ordine au luat cu asalt complexul pentru a-i elibera pe cei aproximativ 200 de ostatici aflaţi în interior. Comandantul poliţiei din Mumbai a declarat că 40 de ostatici fuseseră deja evacuaţi din incinta hotelului înainte de ofensiva trupelor antiteroriste. Hotelul Taj Mahal a fost evacuat în totalitate în cursul zilei de ieri, poliţia reţinând deja nouă suspecţi. Atacatorii au ajuns în oraş cu bărci pescăreşti, venind cel mai probabil din Pakistan. Bursa de la Mumbai nu s-a deschis ieri, iar magazinele şi şcolile au rămas închise. Potrivit AFP, atacurile sângeroase care au lovit centrul financiar al Indiei vor fragiliza şi mai mult o ţară deja afectată de criza economică, destabilizând pieţele şi speriindu-i pe turiştii străini.
AVERTISMENT
FBI Pericol de atentate la metroul din New York
Temerile planetei privind criza financiară au fost înlăturate violent, în noaptea de miercuri spre joi, de o altă ameninţare globală - terorismul, relatează CBS News.
Atacul, de mari proporţii, coordonat din metropola indiană Mumbai, a fost lansat la numai câteva ore după ce FBI a avertizat că reţeaua teroristă al-Qaida ar putea ţinti reţeaua feroviară şi de metrou din New York. „Ameninţarea este serioasă, semnificativă şi plauzibilă“, a apreciat congresmenul Peter King, membru al Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.
Agenţi ai forţelor de securitate americane - între care membri ai Brigăzii antitero a poliţiei din New York şi poliţişti ai companiei de transport Amtrak, înarmaţi cu automate M-16 - au pătruns în forţă în Penn Station, după ce FBI a anunţat că a primit un raport, „plauzibil, dar nedocumentat“, că al-Qaida ar plănui un atac acolo. Ţinta: Long Island În raportul respectiv se spune că „operativi“ al-Qaida ar fi discutat, în urmă cu două luni, despre detonarea de bombe în sistemul de transport newyorkez.
Aceste discuţii ar fi implicat utilizarea de atentatori sinucigaşi sau explozibili plasaţi în vagoanele garniturilor de metrou sau în trenurile de pasageri, susţine raportul.
Potrivit unor surse citate de Canalul CBS 2 HD, teroriştii vizau reţeaua de cale ferată din Long Island. Dacă o explozie s-ar fi declanşat în Penn Station, au spus sursele, aceasta ar fi afectat cursele de pe coridorul nord-estic al Amtrak, între Boston şi Washington, precum şi funcţionarea întregii reţele de metrou a New York-ului.
Poliţia din New York şi Autoritatea Transportului Metropolitan au intrat în stare de alertă maximă şi şi-au suplimentat efectivele active. (Constantin Vlad)
Primele reacţii au venit din partea SUA, NATO, a unor state membre UE (Franţa, Marea Britanie şi Spania), dar şi din partea Rusiei, Chinei, Ligii Arabe, Israelului şi a Vaticanului.
Preşedintele american în exerciţiu, George W. Bush, i-a telefonat premierului indian, Manmohan Singh, pentru a-l asigura de tot sprijinul său. Pentru preşedintele american ales, Barack Obama, „atacurile coordonate comise asupra victimelor civile nevinovate demonstrează cât de gravă este, în prezent, ameninţarea teroristă“.
„Atacurile teroriste inumane săvârşite asupra unor spitale, hoteluri şi alte locuri publice, având ca scop uciderea de civili şi luarea de ostatici, sunt crime împotriva fundamentelor unei societăţi civilizate“, a declarat ieri şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Vinovaţii trebuie pedepsiţi cât mai sever posibil, a adăugat acesta. Şi premierul britanic, Gordon Brown, a afirmat că atacurile din fosta colonie britanică necesită „un răspuns viguros“.
Marea Britanie va trimite în India o echipă de experţi antitero ai Scotland Yardului pentru a-i ajuta pe anchetatorii indieni la identificarea autorilor atentatelor. (Vasile Decu) TERORISM
India: cinci ani de violenţe 13 martie 2003: atentat cu bombă soldat cu 11 morţi şi 65 de răniţi, într-o gară din Mumbai. Este suspectată Mişcarea studenţească islamică din India. 25 august 2003: 52 de morţi şi peste 150 de răniţi în două atentate cu taxiuri-capcană la Mumbai, atribuite Grupului de răzbunare a musulmanilor din Gujarat. 2 octombrie 2004: cel puţin 44 de morţi şi 118 răniţi în patru atentate cu bombă în nord-estul Indiei. 29 octombrie 2005: cel puţin 66 de morţi şi circa 200 de răniţi într-un triplu atentat asupra unor pieţe din New Delhi. 11 iulie 2006: 187 de morţi şi 900 de răniţi în şapte atentate comise în trenuri şi în gările din Mumbai. Poliţia acuză un grup islamist din Kaşmir susţinut de serviciile secrete pakistaneze. 8 septembrie 2006: un triplu atentat cu bombă, soldat cu moartea a 37 de persoane, în apropiere de o moschee din vestul Indiei, atribuit militanţilor islamişti sprijiniţi de Pakistan. 19 februarie 2007: 68 de morţi într-un atentat împotriva unui tren care face legătura între India şi Pakistan. 23 noiembrie 2007: 13 morţi şi circa 40 de răniţi în atentate cu bombe coordonate în faţa tribunalelor din trei localităţi din centrul Indiei. 13 mai 2008: cel puţin 63 de morţi şi 216 răniţi în şapte atentate cu bombă în pieţele din Jaipur, revendicate de o grupare militantă necunoscută, Mujahedinii indieni. 26 iulie 2008: atentate cu bombă la Ahmedabad, în vestul ţării, soldate cu moartea a 49 de persoane şi rănirea altor peste 160. 13 septembrie 2008: 22 de persoane sunt ucise şi alte circa 100 rănite în cinci atentate cu bombă din New Delhi, revendicate de un grup islamist indian. 30 septembrie 2008: o explozie provoacă moartea a şapte persoane şi rănirea altor 82 într-o piaţă din Malegaon, capitala statului Maharashtra. 20 octombrie 2008: 17 persoane sunt ucise şi alte 30 rănite într-un atentat cu bombă la Imphal, capitala unui stat din nord-estul Indiei, de la frontiera cu Myanmar. 30 octombrie 2008: 76 de persoane sunt ucise în 12 atentate coordonate în nord-estul Indiei, revendicate de Forţa de securitate islamică - Mujahedinii indieni.
MAE Românii sunt în siguranţă Ministerul Afacerilor Externe a anunţat ieri, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Cosmin Boiangiu, că în zonele din Mumbai în care s-au petrecut atacurile teroriste nu se află cetăţeni români, relatează Mediafax. MAE a mai precizat că în Mumbai se află foarte puţini români, în zone depărtate de scena incidentelor. „Din informaţiile deţinute în prezent, în urma contactelor cu autorităţile locale, nu sunt români în locurile vizate de incidente, însă Consulatul general şi Ambasada României urmăresc în permanenţă situaţia“, a declarat Boiangiu. (Vasile Decu)