India a fost depăşită! O ţară din Asia este epicentrul pandemiei de coronavirus

India a fost depăşită! O ţară din Asia este epicentrul pandemiei de coronavirus

Situaţia prezentă în Jakarta, capitala Indoneziei, este sugestivă pentru ceea ce se întâmplă în toată ţara, grav afectată de explozia numărului de cazuri noi de Covid-19 (54.517, miercuri), context în care statul insular din Asia de Sud-Est depăşeşte India şi devine epicentrul pandemiei de coronavirus.

Cifrele citate au reprezentat un record național un avertisment teribil pentru a patra țară care are 4-a cea mai numeroasă populaţie din lume. Națiunea insulară care găzduiește aproximativ 270 de milioane de oameni şi a raportat acum mai multe cazuri zilnice de Covid-19 decât India.

Dacă răspândirea continuă fără întrerupere, experții spun că ar putea sistemul naţional de sănătate din Indonezia va fi împins spre dezastru. Unii se tem că situația poate fi mai gravă decât arată cifrele.

Temerile au aceeaşi explicaţie ca în multe ţări: nu sunt suficienți oameni testaţi. Un sondaj publicat sâmbătă arată că aproape jumătate dintre cei 10,6 milioane de locuitori din Jakarta ar fi putut contracta Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile sanitare ştiu că Indonezia plăteşte acum pentru că nu a implementat măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii pandemiei. De asemenea, nici nu a investit în sistemele eficiente de urmărire a celor bolnavi de Covid-19.

Tulpina Delta face ravagii

Ministrul Sănătății, Budi Gunadi Sadikin, a declarat că la început, autoritățile nici măcar nu și-au dat seama cât de repede s-a răspândit virusul în ultimul val. Oficialii sunt îngrijorați de faptul că spitalele ar putea să nu facă față numărului mare de pacienți care necesită spitalizare.

Şi în Indonezia, varianta Delta a noului coronavirus este predominantă. Miercuri au fost raportate alte 991 de decese din cauza Covid-19, iar numărul total al morţilor a ajuns la 69.210.

„În fiecare zi vedem această variantă Delta care duce Indonezia mai aproape de marginea unei catastrofe Covid-19”, a declarat pentru CNN Jan Gelfand, șeful delegației indoneziene a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Numărul de cazuri a început să crească iunie. De atunci, situația s-a agravat. Antara News a raportat că 90.000 dintre cele 120.000 de paturi de spital din Indonezia sunt ocupate. Prețurile oxigenului au crescut la sfârșitul lunii iunie, iar unele spitale au epuizat rezervele.

Java rămâne fără oxigen în spitale

Peste 60 de persoane au murit într-o singură unitate medicală la începutul acestei luni, după ce un spital din Java aproape a epuizat aprovizionarea cu oxigen. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al spitalului nu a putut confirma dacă toți morții au contractat Covid-19.

Insulele Bali și Java au fost plasate sub carantină săptămâna trecută. De asemenea, autoritățile se luptă pentru a vaccina populaţia. Indonezia a vaccinat pe complet doar 5,5% din populație, potrivit urmăritorului de vaccin Covid-19 al CNN. În Jakarta, aproximativ două milioane de persoane (n.r. aproximativ 18% din populația orașului) au fost complet vaccinate, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Președintele Joko Widodo a declarat că vaccinurile primite recent sunt „speranța Indoneziei de a-și reveni din această criză globală de sănătate”. „Trebuie garantat accesul echitabil și egal la vaccinuri, deoarece vedem că există încă un decalaj mare în accesul la vaccinuri în toată țara”, a spus el, potrivit Antara.

Marți, aproape 3,5 milioane de vaccin AstraZeneca au ajuns în Indonezia. Aici s-a ajuns datorită COVAX, programul global de partajare a vaccinului. Indonezia a primit peste 14 milioane de vaccinuri prin intermediul programului, potrivit presei de stat.

Focarele Covid din Asia

Indonezia este una dintre țările din regiune care combate focarele Covid-19 și se luptă să-și vaccineze populația. India raportează alte zeci de mii de cazuri noi pe zi. Junta militară din Myanmar a raportat 7.083 de cazuri noi și 145 de decese legate de Covid-19 miercuri, dar grupurile de asistență socială se tem că situația reală a devenit mult mai gravă de la lovitura militară din februarie.

În Myanmar, mulți dintre cei care suferă de simptome aleg să rămână acasă, deoarece nu au încredere în spitalele conduse de militari. Alții spun că oamenii au fost respinşi de unităţile medicale din cauză că nu mai există paturi libere la terapie intensivă.

Cazurile de Covid-19 cresc și în Malaezia. Ministerul Sănătății a raportat miercuri 11.618 de cazuri noi, cel mai mare într-o singură zi de la începutul pandemiei. Miercuri au fost administrate aproape 435.000 de doze de vaccin, un record zilnic pentru volumul de vaccinare din Malaezia.

Măsuri disperate în Thailanda

Aşa arată o parte a luptei împotriva Covid-19 în Thailanda

Thailanda suferă, de asemenea, cea mai gravă izbucnire a pandemiei. Pentru a combate vârful, un consilier guvernamental a aprobat un plan de amestecare a dozelor diferitelor vaccinuri împotriva Covid-19, în ciuda neliniștii publice generate de această decizie controversată. Strategia nu a fost testată pe scară largă.

În Asia de Nord-Est, Japonia și Coreea de Sud se luptă, de asemenea, pentru a limita cazurile. Mai multe regiuni din Coreea de Sud au adoptat noi măsuri de distanțare socială, dar chiar şi aşa, numărul zilnic al cazurilor atinge recorduri noi. Capitala Japoniei, Tokyo, rămâne sub stare de urgență, care va fi menţinută pe parcursul Jocurilor Olimpice, conform CNN.