Indemnizații mărite pentru veteranii de război din Republica Moldova. Câte persoane beneficiază

Sursa foto: Arhiva EVZ

Veteranii de război din Republica Moldova vor primi, începând cu 2024, indemnizații mărite. Decizia a fost aprobată de Parlament.

Indemnizații mărite pentru veteranii de rîzboi din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată de Parlament, în ședința din 28 decembrie.

Modificările vizează veteranii războiului de pe Nistru, persoanele care au luptat în Afganistan, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și persoanele care au rămas cu dizabilități în urma acestor conflicte. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Sursa foto: Wikipedia

„De majorare vor beneficia și soții/soțiile veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. Pentru alocațiile majorate, în bugetul de stat pe anul 2024 vor fi alocate 82 de milioane de lei”, a transmis serviciul de presă al Parlamentului.

Indemnizații mărite pentru veteranii de război. Câte persoane vor beneficia

Sursa foto: Wikipedia

Deputații din majoritatea parlamentară au mai propus modificarea cadrului normativ, astfel încât alocația lunară de stat să fie stabilită indiferent de faptul dacă beneficiarii primesc sau nu pensii ori alocații sociale de stat.

De majorări vor beneficia 26.910 persoane. Dintre ele, mai multe de 21.000 au participat la războiul de pe Nistru. Mai mult de 5.000 sunt veterani ai acțiunilor militare din Afganistan, iar 140 – participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Inclusiv foști deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri, persoane antrenate de organele puterii locale la strângerea munițiilor și a tehnicii militare, la deminarea teritoriului și a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Mărturiile unui veteran de război, care a luptat la Nistru

Nicolae Arnauțanu, unul dintre veteranii războiului de la Nistru, decorat cu medalia „Pentru Vitejie”, poartă și astăzi în suflet amintirea tragică a războiului: „Cel mai strașnic era când inamicul pornea aruncătoarele de mine. Am fost la un pas de la moarte”.

În perioada războiului de la Nistru, Nicolae Arnauțanu a activat în calitate de subofițer în cadrul Comisariatului de Poliție Cantemir. A fost detașat pentru susținerea colegilor care apărau Comisariatul de Poliție Bender, aflat în asediu. Avea doar 21 de ani.

Deși nu erau echipați cu armament și tehnică militară suficientă, curajul și sentimentul de patriotism al moldovenilor i-a determinat să lupte pentru țară. „Eu mă simțeam mândru pentru că am fost selectat să-mi apăr patria”, a povestit veteranul, de Ziua Independenței.

Nicolae Arnauțanu speră că prețul enorm pe care l-au plătit veteranii și eroii căzuți în lupte să nu fie umbrit odată cu trecerea timpului. „Noi trebuie să nu-i uităm deloc. Absolut deloc. Trebuie să le purtăm cinstea și onoarea”.