Republica Moldova. Guvernul a aprobat regulamentul care prevede ca fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară în valoare de 1.000 de lei, timp de doi ani. Măsura a fost luată pentru a spori accesul tuturor copiilor la studii de calitate. Trebuie precizat că aceste alocații nu se acoră pentru lunile iunie, iulie și august, când elevii sunt în vacanță.
Indemnizații lunare pentru elevi
Potrivit proiectului, alocația va fi oferită la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Aceștia trebuie să depună o cerere la instituția la care a fost transferat elevul. Banii se vor acorda începând cu luna septembrie 2024. Costul total pentru implementarea măsurii, în perioada septembrie-noiembrie 2024, este estimat la 3 milioane de lei.
„Proiectul va garanta accesul elevilor din școlile mici la studii de calitate. Astfel, părinții acestora vor fi motivați să-i transfere în instituții cu un număr mai mare de copii, în care vor avea parte de mai multe beneficii. Este vorba despre opțiuni educaționale și activități extrașcolare mai variate, precum și acces la cabinete cu echipament modern și laboratoare bine dotate. Toate acestea vor contribui la performanțe academice mai înalte și o mai bună pregătire pentru viitor a copiilor”, se arată în documentul aprobat de Guvern.
Statisticile publicate de Ministerul Educației arată că, în Republica Moldova, sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general cu un număr de elevi de până la 50.
Investiții în educația timpurie
Ministerul Educației a mai anunțat că, începând cu anul 2025, în grădinițele din patru raioane va fi aplicat un proiect pilot care prevede o nouă formulă de finanțare a instituțiilor de educație timpurie. De acest proiect vor beneficia raioanele Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că, în perioada octombrie 2023 – februarie 2024, instituția pe care o conduce a efectuat o analiză amplă a finanțării grădinițelor în Republica Moldova. Concluziile arată că există diferențe mari în cheltuielile per copil între grădinițe, ceea ce reflectă inegalități în distribuția resurselor financiare.
Mai multe instituții, a mai spus ministrul, sunt subfinanțate în comparație cu necesarul real, bazat pe numărul de copii încadrați și nevoile specifice ale acestora. În ceea ce privește numărul de locuri disponibile și gradul de încadrare a copiilor, există o discrepață mare între diferite regiuni și localități.