Bani de la stat pentru o nouă categorie de români. Cine sunt cei care vor beneficia de indemnizație

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cei care au fost onorați cu titlul de „Tezaure umane vii” vor avea acum posibilitatea de a primi o indemnizație de merit în recunoașterea contribuției lor în domeniul culturii, conform unei hotărâri adoptate în ședința de luni a Guvernului.

Majoritatea celor distinși cu titlul de „Tezaur Uman Viu” și care vor primi această indemnizație sunt în vârstă de peste 60 de ani și se confruntă cu dificultăți în desfășurarea activităților specifice pentru care au fost onorați, conform informațiilor furnizate de Ministerul Culturii, entitatea care a inițiat acest proiect.

Indemnizație de merit pentru cei cu titlul de „Tezaur Uman Viu”

Hotărârea aprobată de Executiv vizează completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, aprobate prin HG nr. 859/2003.

Prin urmare, se sugerează extinderea categoriilor de posibili beneficiari ai indemnizației de merit pentru a include persoanele implicate în promovarea patrimoniului cultural imaterial.

În acest context, era necesară crearea unui mecanism pentru recunoașterea meritelor persoanelor declarate Tezaure Umane Vii și integrarea acestor păstrători ai patrimoniului cultural imaterial în rândul beneficiarilor indemnizației de merit instituită prin Legea nr. 118/2002”, informează Ministerul Culturii.

Criterii pentru a beneficia de banii în plus de la stat

Pentru a fi eligibile pentru această indemnizație în domeniul culturii, persoanele trebuie să demonstreze o experiență continuă în promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Trebuie și să aibă realizări excepționale în ceea ce privește crearea, interpretarea, păstrarea, transmiterea sau punerea în valoare a elementelor patrimoniului cultural imaterial.

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este pe viață, personal și netransmisibil, fiind acordat de către Comisia Națională pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

„Tezaurele umane vii” reprezintă o siguranță pentru tradiții, fiind o legătură între generații, și sunt experți în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor și blănurilor, precum și în realizarea portului popular. Aceștia sunt și interpreți talentați ai muzicii vocale și instrumentale, conform informațiilor furnizate de un comunicat al Ministerului Culturii.

Patrimoniu cultural, UNESCO. Sursa foto: dreamstime.com

Peste 1.600 de români vor primi această indemnizație

UNESCO a introdus Programul Tezaure Umane Vii cu scopul de a amplifica gradul de recunoaștere și vizibilitate pentru persoanele implicate în păstrarea și transmiterea elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunitățile lor, precum și pentru specialiști și publicul larg.

De această indemnizație urmează să beneficieze un număr de 1.650 de români.

„Pe de altă parte, îşi doreşte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia.

Indemnizaţiile de merit se acordă personalităţilor române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului. Numărul total de indemnizaţii este stabilit prin lege, respectiv 1.650 de indemnizaţii, repartizate pe domenii”, se mai arată în comunicat.