Incursiune în Oraşul Gunoaielor. Cine sunt zabbaleenii care au ajuns subiect de film

Incursiune în Oraşul Gunoaielor. Cine sunt zabbaleenii care au ajuns subiect de film

Dubele intră unele după altele în „oraşul” în care femei îngropate până la brâu în gunoi sortează grămezi mai înalte decât ele de resturi, ca într-un imens malaxor care adună tot ce poate mintea umană cuprinde în noţiunea de „gunoi”.

Cartierul de la marginea oraşului Cairo pare să fi adunat întreg gunoiul lumii pe străzile neasfaltate şi pe acoperişurile dărăpănate ale locuinţelor. În acest Cairo păpuşile sunt încropite din resturi şi copiii se trezesc de la 5 dimineaţa să joace rolul gunoierilor.

Zabbaleenii sunt locuitorii unui cartier de la marginea oraşului Cairo numit şi „Oraşul Gunoaielor”. Întegul decor pare rupt din filme. Mai multe documentare au prezentat de-a lungul timpului situaţia acestor oameni care trăiesc din gunoaiele adunate din Cairo şi care, spre deosebire de companiile moderne de reciclare, reciclează în jur de 80% din gunoaie.

Documentarul lui Mai Iskander, "Garbage Dreams", prezentat săptămâna trecută în cadrul festivalului One World Romania, ilustrează momentul dificil prin care comunitatea trece în momentul în care reprezentanţii primăriei din Cairo semnează contracte cu firme străine de colectare a gunoiului. Locuitorii din Cairo au de suferit din cauză că trebuie să îşi ducă gunoiul până în stradă şi nu mai pot să îl lase în faţa uşii, mediul are de suferit pentru că nu se mai reciclează la fel de mult, iar zabbaleenii îşi pierd singura sursă de venit.

Cea mai mare diferenţă între metoda tradiţională de reciclare şi metoda mecanizată este că prima are un randament de 80%, iar ultima 20%. Chiar dacă este probabil cea mai eficientă metodă de reciclare existentă, ea este şi foarte controversată.

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/b26dBL5tQPk" width="560" frameborder="0" height="349"></iframe>

Zabbaleenii trăiesc printre gunoaie şi aleg cu mâinile goale sticlele de plastic de cutii de metal sau resturi de mâncare. Astfel, chiar şi cele mai mici gunoaie pot fi reciclate, dar condiţiile în care se întâmplă asta sunt greu de înţeles şi acceptat.

O oază creştină

Gripa porcină i-a afectat pe zabbaleeni, o comunitate formată din aproximativ 70.000 de oameni, mai mult decât orice. În 2009, primăria a hotărât să omoare în jur de 300.000 de porci pe care oamenii din Oraşul Gunoaielor îi foloseau pentru a scăpa de resturile de mâncare din gunoi, deşi nici un caz de gripă porcină nu fusese raportat în Egipt la momentul respectiv şi porcii nu erau consideraţi o ameninţare pentru populaţie.  

Zabbaleenii sunt o comunitate formată în mare parte din creştini într-o ţară predominant musulmană. De aceea au acuzat fostul guvern că a pornit acţiunea pentru ca în Egipt să nu mai existe porci, din moment ce majoritatea musulmană nu consumă carne de porc. Până la urmă, omorârea porcilor din cauza gripei porcine s-a transformat într-o acţiune de curăţare a cartierului zabbaleenilor, conform guvernului egiptean.

După câteva luni rezultatul omorârii porcilor se putea vedea pe străzile oraşului. Experţii au avertizat că acesta se va confrunta cu o problemă a gunoiului şi aşa a fost din momentul în care oamenii, supăraţi că le-a fost omorâtă o sursă de venit, au lăsat resturile de mâncare din gunoi pe străzile oraşului.  

Autorităţile au încercat prin mai multe metode să cureţe cartierul, dar nu au făcut decât contrariul. În 2009, New York Times scria despre zabbaleeni că adunau în jur de 6.000 de tone de gunoi într-o singură zi din care 60% erau resturi de mâncare. În acelaşi timp companiile de colectare angajate de guvern strângeau doar 2.000 de tone.

Campanii de reciclare

Zabbaleenii nu sunt doar oamenii care caută prin gunoiul oraşului Cairo. Dorind să îşi modernizeze meseria, ei au început campanii de reciclare în care încercau să îi convingă pe oamenii din oraş să sorteze gunoiul menajer de cel care poate fi reciclat pentru ca întregul proces să fie mai eficient. Chiar dacă au fost iniţial deschişi la propunere, oamenii au renunţat repede văzând că gunoiul lor este amestecat de firmele de colectare şi efortul lor este în zadar.

Pe lângă aceste acţiuni comunitatea zabbaleenilor a înfiinţat o şcoală de reciclare în Oraşul Gunoaielor unde copiii învaţă tot ceea ce ar trebui să ştie despre reciclare. Şcoala pentru reciclare este gândită ca o soluţie pentru crearea unei generaţii mai educate de colectori de gunoi. Această educaţie specializată îi învaţă pe copii să citească hărţi ale oraşului sau să negocieze contracte cu reprezentanţii autorităţilor.  

Mai mult, Oraşul Gunoaielor a intrat într-un program recunoscut internaţional numit Solar Cities prin care energia verde ajunge în comunităţile sărace. Oamenii învaţă să construiască panouri solare de încălzire a apei şi generatoare ecologice din materiale pe care le pot găsi în comunitate.

În timpul revoluţiei din Egipt şi după ce preşedintele Hosni Mubarak a demisionat egiptenii au curăţat Piaţa Tahir de gunoaie.

Ne puteți urmări și pe Google News