Incredibil! Iată cine apără în Bulgaria GRANIŢA cu Turcia! O poveste ruptă dintr-un film
- Antonia Hendrik
- 19 mai 2017, 12:55
Sute de civili în haine militare se camuflează în pădurile Bulgariei pentru a împiedica intrările ilegale din Turcia: sunt gardienii graniţelor. După bariera de sârmă ghimpată şi ciment construite în 2013, autorităţilor de frontieră şi agenţilor Frontex li s-au adăugat volunarii Uniunii Militare a Veteranilor Bulgari "Vasil Levski'' şi mişcarea naţională Şipka".
Se mişcă în tăcere, sunt bine antrenaţi, comunică între ei cu walkie talkie şi fluierături care imită păsările în deasa vegetaţie a munţilor Strandia, pe o bucăţică de pământ, aproape de Marea Neagră. Comandantul lor este Vladimir Ruscev, fost ofiţer al armatei bulgare, la pensie. MIşcarea sa are 800 de voluntari efectivi şi mii de susţinători. De patru ani se autofinaţează şi pe rând, zilnic, în grupuri de 30-40 de persoane patrulează o parte din cei 230 de km ai graniţei cu Turcia.
Cine sunt voluntarii
În rândurile lor găseşti veterani,studenţi, muncitori cu diferite meserii. Uneori contează şi pe câteva femei, un vânzător de flori, doi tâmplari. Cel ce se ocupă cu pregătirea lor face vara pe salvamarul. Şi mai sunt mulţi alţii care nu doresc să-şi decline domiciliul, numele şi profesia.
Toţi se îmbracă la fel, cu haine de camuflaj, cagule... Se spune că ISIS ar fi pus un premiu pe capetele lor. Şi se tem şi de guvernul bulgar, care până acum n-a luat nicio măsură împotriva lor, dar în imaginarul colectiv acesta reprezintă bârlogul corupţiei, al complotiştilor şi al celor care acceptă ingerinţa străină.
După 10 ani de la intrarea în UE, Bulgaria e cea mai săracă ţară europeană, caracterizată şi printr-un şomaj sufocant. Aceşti voluntari s-au distanţat de grupurile de extremă dreapta, ei se consideră partizani. Nu vor să fie etichetaţi drept vânători de migranţi, ei spun că doresc doar să apere frontiera unde mafia gestionează traficul de fiinţe umane, droguri şi arme.
În realitate vor să blocheze pe oricine se găseşte în păduri şi are de gând să traverseze Bulgaria. Multe organizaţii nonguvernamentale declară că mişcarea lor se află undeva pe la limita legalităţii, deoarece umblă mascaţi, înarmaţi cu cuţite şi obiecte contondente. Până acum semnalările de violenţe suferite de refugiaţi au fost imputate autorităţilor şi chiar la Harmanli, tabăra de refugiaţi care găzduieşte 3000 de oameni, nimeni n-a reclamat abuzuri din partea mascaţilor din păduri. ''Când îi prindem, chemăm poliţia. A apăra patria trebuie să fie o datorie de onoare pentru orice cetăţean bulgar - declară comandantul Ruscev, citând art. 59 din Constituţie.
La marginile Europei
O mişcare eterogenă care nu poate fi catalogată şi care rezultă a fi compozită, hibridă, la limita legalităţii. După cum spune Iordan Liukanov, un profesor universitar, este ''o graniţă invizibilă, un ultim bastion de apărat împotriva islamizării Bulgariei şi a Europei''. Temeri şi resentimente care se afundă în rădăcinile celor 500 de ani de dominaţie otomană şi aproape 50 de dictatură sovietică. Nu întâmplător numele celor două mişcări se intitulează Vasil Levski şi Şipka. Levski este un erou naţional şi un revoluţionar iubit de toţi bulgarii, cunoscut drept apostolul libertăţii. A fost executat la Sofia de către otomani în 1873. Şipka este o mişcare naţională, un simbol al patriotismului extrem, al victoriei bulgaro-ruse asupra turcilor.
Teama de invazie
''Acesta este locul prin care în fiecare zi intră mii de migranţi economici- afirmă Vladimir Rusev -. Nu sunt refugiaţi care fug de războiul din Siria, ci islamişti radicalizaţi printre care se ascund şi combatanţi ai ISIS''. I se alătură un tânăr din Burgas: ''Am decis să ma alătur lor fiindcă guvernul nu vrea să ne protejeze. Nimeni nu ne va apăra şi deci facem asta singuri", titrează Occhi della guera. E vorba de o invazie planificată. Aceia care traversează ilegal frontierele sunt soldaţi, nu simpli migranţi''.
În ultimii ani, circa 800.000 de oameni care cereau azil au trecut prin Bulgaria, 13.000 sunt încă aici. Obiecte personale şi haine au fost adunate de către voluntari, nu doar pentru ecologizare, dar şi pentru a nu lăsa urme necesare altora care vor trece graniţa în viitor. În necunoscutul unei graniţe care se află la limita dintre ''bun venit'' şi respingere. Primul obstacol de trecut pentru cei ce speră să se salveze în ''fortăreaţa Europa''. Pare o poveste, dar nu este, acest grup de oameni devotaţi crezului lor, există şi îşi fac treaba bine.