După un scandal uriaş între partidul de guvernământ, pe de-o parte şi sindicatele plus partidele aflate în opoziţie, de cealaltă parte, parlamentul ungar a adoptat o lege extrem de controversată. Este vorba de aşa numita „lege a sclaviei” care flexibilizează timpul de lucru suplimentar.
Legea, care creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an, a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă şi o abţinere, potrivit agerpres.ro
Pe tot parcursul dimineţii, deputaţii opoziţiei au încercat să împiedice votul, într-una din rarele demonstraţii de unitate în faţa parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban.
Strigăte, fluierături şi chiar sunete de sirenă au răsunat timp de mai multe ore în sala de şedinţe, lăsându-l însă impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.
Modificarea legislativă este supusă de mai multe săptămâni unei puternice contestări sociale.
Opozanţii văd în ea rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară.
„Guvernul este de partea muncitorilor”, a declarat însă Viktor Orban, care a salutat adoptarea textului şi a susţinut că acesta vine în sprijinul angajaţilor care doresc să câştige mai mult, dar erau împiedicaţi până acum de „obstacole birocratice stupide”.