Unul dintre cele mai vizitate monumente din lume a fost vandalizat de un turist irlandez, care și-a sculptat inițialele pe zidurile Colosseumului din Roma.
Carabinieri au anunțat că bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost prins de securitatea privată a Colosseumului, scrie Daily Mail.
Se pare că cele două inițiale ale bărbatului, de aproximativ 6 centimetri înălțime, ar fi fost sculptate luni cu un vârf metalic pe un stâlp de la primul etaj al monumentului.
Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, este acuzat că a deteriorat un reper istoric și artistic, vandalismul fiind considerat o infracțiune conform legii italiene.
Dacă va fi condamnat, ar putea fi pedepsit cu până la un an de închisoare sau cu o amendă de cel puțin 2.065 de euro (2.400 de dolari).
Arheologul Federica Rinaldi, responsabil al vechiului amfiteatru roman, a spus că persoanele care își scriu inițialele pe monument vor să și-l „însușească”.
„Colosseumul, ca orice monument care reprezintă istoria tuturor, trebuie păstrat și predat generațiilor viitoare”, a adăugat aceasta.
Colosseumul, considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, este un sit al Patrimoniului Mondial, alături de alte 54 de situri italiene care cuprind centrul istoric al orașului.
Nu este prima dată când turiștii sunt amendați pentru vandalizarea a ceea ce se crede că este cel mai mare amfiteatru din lume.
Un turist rus a fost amendat cu 20.000 de euro în 2014 pentru sculptarea literei „K” pe o secțiune de cărămidă.
Colosseumul este un monument turistic aflat in centrul Romei vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat in Italia.
Colosseumul este situat la est de Forumul Roman. Construcția a început sub conducerea împăratului Vespasian în anul 72 d. Hr. și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. sub conducerea succesorului său și moștenitorul Titus.
Colosseumul ar fi avut, conform estimărilor, o capacitate de între 50.000 și 80.000 de spectatori, având o audiență medie de aproximativ 65.000; a fost folosit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătălii maritime pentru o scurtă perioadă de timp, când hipogeumul a fost în curând completat cu mecanisme de susținere a celorlalte activități, vânători de animale, execuții, reînnoiri ale unor bătălii celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să fie folosită pentru divertisment în epoca medievală timpurie. Mai târziu a fost refolosită în astfel de scopuri, cum ar fi locuințe, ateliere, cartiere pentru o ordine religioasă, o cetate, o carieră și un altar creștin.