INCREDIBIL: Ce conţine de fapt BUZUNARUL de pe scaunul din faţă, dintr-un avion de pasageri
- Roxana Roseti
- 28 mai 2014, 00:47
Potrivit unui nou studiu, buzunarul din spatele scaunului din faţă, în care se află de obicei o revistă pentru a trece mai repede timpul călătoriei, este destul de ...periculos.
Respectiv, conţine mai mulţi germeni decât mânerul pentru tragerea apei de la vasul de toaletă, după cum nota LiveScience.com. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au identificat faptul că temuta bacterie rezistentă la antibiotice MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). A supravieţuit timp de o săptămână pe materialul din care sunt fabricate aceste buzunare de la spatele scaunelor, perioadă de timp mai lungă decât a trăit pe orice altă suprafaţă din interiorul unui avion comercial.
Este evident
În cadrul studiului, cercetătorii au verificat cât de mult pot trăi bacteriile MRSA şi E. coli în mediul din interiorul unui avion de pasageri, expuse condiţiilor tipice acestei incinte. Ei au verificat rezistenţa acestor bacterii pe şase tipuri de suprafeţe din avion - cotierele unui scaun, o tavă din plastic, un mâner metalic de la toaletă, o jaluzea pentru fereastră, pe materialul din care este făcut buzunarul scaunului şi materialul din care este făcută tapiţeria scaunului. Bacteria E. coli O157:H7, care produce frecvent toxiinfecţii alimentare, a supravieţuit cel mai mult timp pe materialul cu care sunt acoperite cotierele scaunelor — timp de 4 zile. "Nu ştim exact cât de mare este riscul unui pasager de a se infecta, însă este evident că acest risc creşte atunci când grupuri de oameni stau într-un spaţiu restrâns, aţa cum este cabina unui avion", a comentat James M. Barbaree, cercetător la Universitatea Auburn din Alabama. "O bună igienă personală scade însă riscul de îmbolnăvire", a mai precizat James Barbaree pentru Live Science.
Conform unui studiu anterior, toaletele avioanelor de pasageri „sunt pline ochi de microbi şi de agenţi patogeni. "Este probabil toaleta cea mai infestată de germeni în care veţi intra vreodată!", spunea Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, într-un interviu oferit în 2011 pentru Live Science.