Incredibil. Africanii cheltuie mici averi și își riscă sănătatea ca să devină ALBI
- Georgeta Petrovici
- 13 august 2018, 10:32
Tot mai mulți africani încearcă să își albească culoarea pielii. Un ten alb ajută posesorul să acceadă în societate, să obțină un job mai bun, să aibă privilegiile ”albilor”. În general femeile apelează la metode care le pun serios viața în pericol.
Medicii atrag atenția cu privire la riscurile pentru sănătate ce atrag metodele de albire a pielii, un obicei deloc nou în Africa, moștenit după secole de sclavagism și colonizare. ”Folosirea produselor pentru albirea pielii este în creștere, în special în rândul adolescentilor”, a explicat Lester Davis, profesor de biologie umană la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud). ”Generațiile mai vechi utilizau creme, noile generații folosesc pilule și injectii”, a adăugat el, conform National.ro. Specialistul prtecizează faptul că multe din aceste produse nu sunt cunoscute deci nu se pot aprecia consecințele folosirii lor pe termen lung. În plus, în Africa piețele sunt puțin reglementate, astfel că orice companiue artizanală își poate vehicula produsele, oricât de nocive ar fi ele.
Substanțe interzise, plumb și steroizi
Potrivit OMS, numai în Nigeria, țară cu 180 de milioane de locuitori, 77% din femei (adică peste 60 de milioane de persoane) folosesc produse de albire a pielii. Dacă femeile bogate își permit produse cosmetice testate clinic, cele sărace cumpără crème care le promit o piele albă și catifelată, însă care, în realitate, conțin nivele periculoase de substanțe care frânează producerea de melanină, cum ar fi hidrochinona (compus interzis în cosmeticele din UE), steroizi și plumb.
În plus, au apărut și injecții care promit de asemenea, albirea pielii. Doar autoritățile din câteva state au luat atitudine împotriva fenomenului care, oricum, nu pare a putea fi controlat. În iulie, guvernul din Ghana a avertizat populația cu privire la riscurile la care se expun femeile însărcinate care iau substanțe pentru albirea pielii. Nigeria, Africa de Sud și Kenya au interzis o parte din aceste produse cerând populației să ”respinga orice formă de frumusețe coloniala”.
”Un ten alb ca al rușilor”
În realitate însă, aceste ”tratamente” rămân accesibile și aproape deloc controlate pe piețe, disponibile pe internet sau în clinici specializate. Deja se poate vorbi de instaurarea unei dependențe a celor care din negri vor să devină albi. Bunăoară Pela Okiemute, ”regele frumusetii” după cum se autointitulează, a devenit un star al produselor de albire pe Internet cu cremă să ce garantează ”un ten alb că al rușilor”, mai arată sursa citată.
Crema ”Royale Cleopatre” promovată cu o fotografie a starului Elizabeth Taylor în rolul Cleopatrei, promite o piele ”albă și radioasă cu rezultate vizibile în două săptămâni”. În Lagos, Aranmolate Ayobami, care se prezintă chirurg estetician, propune clienților un tratatament care durează cinci săptămâni pe bază de injecții cu glutation. Prețul: 350 de euro.
#Melaninpoppin
”Albirea pielii este o manieră de a accede la puterea și privilegiile asociate cu albii”, consideră Yaba Blay, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, care studiază această tendință. ”Oamenii vor să fie percepuți ca având mai mare valoare, iar asta trece și prin culoarea pielii. În Africa, dincolo de comparația cu coloniștii, pielea albă sugerează și o muncă sus pusă, de funcționar superior, în birou, nu expusă la soare, deci e un semn de bogăție”, a adăugat Blay.
În replică, pe rețelele sociale, hashtagul #Melaninpoppin celebrează pielea neagră, la fel ca și filmul ”Black Panther” la fel, cu castingul său aproape exclusiv negru, cu costume inspirate din ținutele tradiționale africane, cu coafuri afro naturale. Este, totuși, un mesaj rar îmbrățișat de populația de culoare. Mărturia uni model Victoria’s Secret e relevantă: ”Aspectul meu fizic este apreciat în străinătate și nu în țara mea”, a declarat Ajuma Nasenyana, manechin kenyan. (Sursă foto: Național.ro)