Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se bucură încă de încrederea majorității ucrainenilor, în ciuda uzurii războiului.
Zelenski, 59% încredere după doi ani și jumătate de război
Încrederea ucrainenilor în Volodimir Zelenski s-a stabilizat la niveluri relativ ridicate după o scădere la începutul anului, întrucât 59% își exprimă în continuare sprijinul pentru el, iar majoritatea ucrainenilor rămân optimiști cu privire la rezultatul războiului, potrivit sondajului publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (IISK).
Este un rezultat relativ ridicat, dacă se ține cont de dificultățile unei țări în timp de război, alături de viitorul incert și de posibilele greșeli comise de echipa lui Zelenski, a declarat pentru EFE directorul executiv al IISK, Anton Gruşeţki.
Încrederea în Zelenski se aliniază în general cu sprijinul pentru viziunea sa de a pune capăt războiului, conform IISK, și este cea mai mare printre cei care se opun acordării oricăror concesii Rusiei.
81% dintre ucraineni cred că își pot recupera teritoriile
81% dintre ucraineni cred că, cu sprijinul adecvat din partea aliaților occidentali, țara lor poate recupera majoritatea teritoriilor ocupate, dacă nu chiar pe toate, și poate obține garanții de securitate împotriva unei noi invazii ruse.
Rezultatele reflectă și impactul evenimentelor pe câmpul de luptă. Pe de o parte, situația complicată de pe front, sosirea lentă a armelor de la aliați și mobilizarea în curs influenţează popularitatea președintelui, a argumentat Gruşeţki.
Pe de altă parte, progresele neașteptate ale Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia și sosirea avioanelor de luptă F-16 și a altor sisteme antiaeriene Patriot au lucrat în favoarea lui Zelenski, la fel ca eforturile sale viguroase de a căuta ajutor în străinătate.
În orice caz, situația este dinamică, a avertizat sociologul, și depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite și de sprijinul pe care îl primește Planul de Victorie al președintelui ucrainean la nivel internațional.
Zelenski, considerat perfect legitim, după mai bine de cinci ani de mandat
Marea majoritate a ucrainenilor nu pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski, în ciuda faptului că nu au avut loc alegeri după ce mandatul său de cinci ani s-a încheiat, în luna mai. Chiar și cei mai sceptici față de președinte, aproximativ un sfert dintre cei chestionați, tind să admită că este imposibil să se organizeze alegeri sigure și transparente într-un context de război, a explicat Gruşeţki.
Pentru mulți dintre detractorii săi, lipsa de experiență politică anterioară a lui Zelenski rămâne o problemă.
„Când ai probleme de sănătate vrei să te ajute un medic. Acesta este cazul şi în politică”, a declarat pentru EFE Serhi Sunduhei, un locuitor al orașului Herson (nord-est) și susținător al fostului președinte Petro Poroșenko.
Cu toate acestea, potrivit IISK, Zelenski ar putea câștiga cu ușurință alegerile împotriva oricăruia dintre ceilalți „politicieni vechi”, precum Poroșenko.
Vine vor fi „noii lideri” în Ucraina
În timp ce societatea ucraineană speră ca „noi lideri” să apară din rândurile Armatei, cel mai popular reprezentant al acesteia, fostul comandant șef Valeri Zalujni, nu și-a exprimat până acum nicio ambiție politică.
Deși strategia de comunicare a lui Zelenski în străinătate a fost pe larg lăudată, modul său de a comunica în țară a atras recent unele critici.
Zelenski continuă să se adreseze zilnic ucrainenilor, dar a evitat să comenteze unele probleme arzătoare, precum cererea socială de mobilizare corectă și transparentă, spun cei care îl critică.
„Pentru a menține încrederea și legitimitatea, este necesar să se mențină o comunicare transparentă și sinceră cu societatea”, a subliniat Gruşeţki.
Care sunt riscurile pentru Zelenski
În același timp, deși criticii denunță și monopolizarea știrilor televizate de către Stat, doar 20-25% dintre ucraineni folosesc televiziunea ca principală sursă de informare, a subliniat sociologul.
Gruşeţki nu vede o amenințare la adresa libertății de exprimare, deoarece există numeroase instituții media pe internet care reflectă o serie de poziții politice, iar participanții la sondaje și-au exprimat liber opiniile despre Zelenski.
O potențială politizare a criticii la adresa lui Zelenski este în prezent înfrânată de dorința răspândită de a păstra unitatea națională și de a prezenta un front comun împotriva inamicului.
Majoritatea ucrainenilor sunt conștienți de natura existențială a războiului și de faptul că Rusia urmărește să distrugă Ucraina și ucrainenii, a subliniat Gruşeţki, potrivit El Mundo.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)