Peste trei milioane de persoane au fost evacuate, iar autoritățile se așteaptă la daune totale. Oamenii țipă, în case, de frica vântului care le zguduie locuințele din temelii.
Ciclonul Amphan, cel mai puternic de la începutul secolului produs în golful Bengal, a atins, miercuri zona de uscat, ajungând după-amiază în estul Indiei. E cu adevărat apocaliptic ce se întâmplă acolo. Vântul bate cu 190 km/h, au anunţat serviciile de meteorologie indiene. ”Oamenii ţipă când rafalele traversează oraşul, zgâlţâind uşile şi ferestrele”, a declarat pentru AFP Sriparna Bose, o profesoară universitară în vârstă de 60 de ani. ”Nu am văzut niciodată o astfel de situaţie”, a adăugat ea.
Ciclonul a atins zona de uscat. Ochiul (ciclonului) s-a aflat deasupra insulei Sagar, situată în estuarul râului Hugli, la o sută de kilometri sud de Calcutta. Ploile torenţiale şi vântul puternic s-au abătut asupra fostei capitale a Indiei Britanice, Calcutta. Sute de copaci au fost pur și simplu smulși din rădăcini. Ploile au provocat inundaţii. Reţelele de telecomunicaţii au fost perturbate.
Multe zone din capitala statului Bengalul de Vest, au rămas și fără curent electric, furnizarea fiind întreruptă în mod preventiv pentru a se evita producerea unor accidente. India şi Bangladesh au evacuat peste trei milioane de persoane din fața ciclonului și nu se știe dacă acestea vor mai putea să se întoarcă în fostele locuințe, după trecere super-furtunii. În plus, meteorologii se tem de producerea unui potenţial val uriaş care ar putea atinge înălţimea de cinci metri.
În Sri Lanka, peste 9.000 de persoane au fost afectate în ultimele zile de ploile torenţiale şi vântul puternic provocate de ciclonul Amphan. Aici s-au înregistrat și două decese. Amphan a făcut miercuri și prima victimă în Bangladesh, un voluntar al Semilunii Roşii locale, după ce o ambarcaţiune a ONG-ului, care ajuta la evacuarea sătenilor, s-a răsturnat din cauza rafalelor de vânt într-un râu din oraşul de coastă Kalapara.
Cicloanele se formează deasupra Golfului Bengal între lunile aprilie şi noiembrie, aducând rafale de vânt şi inundaţii distrugătoare în coastele sudice şi estice. În 1999, un super ciclon a lovit Odisha, și a ucis 10.000 de persoane. Ultimul mare ciclon în regiune a fost Fani, care a lovit Odisha anul trecut cu rafale de peste 200 km/h. 64 de persoane au murit în India şi 4 în Bangladesh.
Conform meteorologilor, ciclonul Amphan se îndreaptă spre nord-est, astfel că următoarea țară care ar putea fi afectată este Birmania.
Sursa: Agerpres.ro