Inconștiență mortală! Tot mai multe femei vor să nască acasă, ca pe vremea străbunicii
- Georgeta Petrovici
- 23 august 2017, 00:00
Cu toate că medicii spun că nașterea poate fi periculoasă uneori chiar și în spital, unde mama e înconjurată de personal medical, multe gravide aleg soluții depășite.
Un trend periculos își face loc în tot mai multe familii din România. Multe femei țin să nască natural acasă, în pat, ca pe vremea străbunicii. În cele mai multe cazuri se petrec adevărate drame: mame și copii ajung în stare critică în ambulanțele SMURD, salvați la limită de personalul din spitalele de stat, în timp ce medicul care a agreat posibilitatea nașterii la domiciliu așteaptă ca toate complicațiile să fie rezolvate de colegii lui. În 90% din cazuri, copiii rămân cu sechele.
Experimentul s-a sfârșit în ambulanță
Luna trecută, o corporatistă de 38 de ani din Timișoara, inginer IT, a decis să nască acasă al doilea copil al său. Femeia a insistat să aibă o naștere naturală, ca pe timpuri, cu convingerea că va fi o experiență înălțătoare pentru ea, soț și copil.
Travaliul a durat enorm, fetița, un bebeluș de aproape 4,7 kilograme, neputând fi expulzată din cauza mărimii (n.r. - diametrul umerilor copilului era mult peste posibilitatea de dilatare a oaselor bazinului mamei). Cu toate acestea, medicul care a urmărit sarcina a asistat-o pe mamă, sprijinind-o în ideea de a naște natural, și doar în ultimul moment, când situația era critică, copilul albastru și inert, s-a sunat la 112. Ca prim efect, creierul copilului nu s-a oxigenat și au apărut alte complicații. La fața locului au ajuns echipaje SMURD și de la ambulanță, copilul a fost resuscitat, apoi dus la spital.
„Bebelușul a fost internat la Terapie Intensivă, la Clinica Bega, în incubator, și monitorizat. În urma hipoxiei suferite manifesta sindrom convulsiv”, a explicat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina. Copilul a supraviețuit și a fost externat în prima săptămână din august „în condiții fiziologice bune”, spun medicii. Dacă lipsa de oxigenare a creierului din timpul nașterii a lăsat urme, familia va vedea în următorul an.
„E o mare eroare”
„Din păcate nu e primul caz cu complicații la făt și la mamă care se internează în regim de urgență la stat, după complicații la nașterea la domiciliu. Având în vedere că acasă nu ai condiții medicale, consider că la ora actuală e o mare eroare ca cineva să sfătuiască mama să nască la domiciliu”, spune managerul Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara.
Medicul atrage atenția asupra unor reguli de conduită medicală: „Când fătul este foarte mare este riscant și pentru mama și pentru copil să aibă loc o naștere naturală. Apoi, știe orice medic, orice tulburare în cursul travaliului se transformă în cezariană”. Specialiștii neonatologi spun că bebelușii născuți astfel pot rămâne cu sechele pe viață.
„E o chestie riscantă, complicată, pe care deseori nu o poți ține sub control. În străinătate se întâmplă, totul e organizat sub o formă corectă. La noi, tot contextul nu e în favoarea acestui mod de naștere”, spune și medicul Bogdan Cioată.
Dramă în familie
A mai fost, recent, tot în Timișoara, un caz dramatic, ținut secret: în urma nașterii cu complicații mari acasă, mamei, o femeie tânără, a trebuit să i se scoată uterul, ca să fie salvată. În alt caz, mamă și copil au ajuns la perfuzii, la un pas de moarte. Mulți copii născuți acasă, din ambiția naturalistă a mamei, au venit pe lume cu fracturi de claviculă sau cu umerii dislocați, situații care puteau fi ușor evitate, într-un mediu adecvat, adică la spital.
Nașterea acasă, declarație feministă
Nașterea acasă este un curent modern în țările dezvoltate prin care gravidele la termen aleg să renunțe la serviciile medicale oferite de spitale pentru a naște acasă cu sau fără o moașa. Mulți asociază nașterea acasă cu feminismul. În Olanda, conform statisticilor, 20% din femei nasc așa, dar în restul țărilor civilizate procentul e undeva în jur de 1%. De aproape 10 ani, internetul abundă de poveștile „fericite” ale unor mame inconștiente care vor să trăiască „natural” și aleg să nască în patul conjugal. Dramele care se întâmplă în aceleași contexte, nu sunt scrise.
„Te asist acasăși, dacă se complică, te ducem la stat”
„E aberant, ca medic, să îți iei angajamentul să asiști o femeie să nască acasă atâta timp cât știi că nu poți finaliza nașterea”, mai spune medicul Craina. În România, însă, sunt suficient de mulți medici inconștienți (care nu colaborează cu spitalele de stat) care își conving pacientele că e natural, frumos și înălțător să nască acasă. Nu le spun, însă, ceea ce gândesc și fac în realitate: «Te asist acasă și, dacă se complică situația, sunăm la 112 și te ducem la stat»”, e revoltat medicul Marius Craina, care descrie și riscurile: „Ce trebuie reținut e că nașterea în general poate fi periculoasă, chiar și în spital. Nașterea acasă e absurdă, în secolul XXI, când există maternități de stat și private. La spital, în timpul travaliului, mamei îi sunt monitorizate funcțiile vitale, iar la naștere e asistată de obstetrician, moașă specializată, medic neonatolog. În plus, există personal auxiliar, instrumentar steril, aparate de intervenție în caz de necesitate, mediu fără microbi. Acasă există «intimitate» – e lait-motivul cel mai apelat”.