INCOGNITO EVZ: Cum să iei Bac-ul într-o secundă. Piaţa diplomelor false, capcană pentru fraieri
- Radu Ţu ţuianu
- 2 aprilie 2012, 15:38
EVZ a negociat obţinerea unei diplome false de Bacalaureat contra sumei de 450 de euro. E o ţeapă!
Bacul, după patru ani de pierdut vremea, a devenit o Fata Morgana, acea iluzie din deşert după care întinzi mâna, dar n-o atingi niciodată. Tot mai mulţi îşi dau seama că n-au nicio şansă să ia examenul, iar ispita de a comprima timpul pierdut printr-o simpă vrajă e speculată din ce în ce mai mult de escrocii de pe Internet. Există soluţii miraculoase şi pentru diplome de medic, jurist sau inginer, dar sumele cresc spre câteva mii de euro. Se găseşte şi-un masterat falsificat, chiar şi-un doctorat, totul e să te ţină buzunarul. Şi totul e să muşti aerul cu dinţii crezând că tot ce zboară se mănâncă. În colaborare cu 7EST, reporterii EVZ au negociat inclusiv cumpărarea unei licenţe în Ştiinţe Juridice la o universitate din SUA. Escrocherie la nivel planetar Anul trecut, procentul de promovare la examenul de Bacalaureat a fost sub 50%, medie la nivelul întregii ţări. Anul acesta, simulările desfăşurate recent arată că la vară procentul celor ce vor lua examenul de maturitate ar putea fi chiar mai mic. În aceste condiţii, pe internet s-a dezvoltat comunitatea celor ce fabrică diplome de Bacalaureat. Pentru a intra în legătură cu traficanţii, am meşterit un cont fictiv de email, inventând totodată şi povestea. Tânărul Cătălin Ababei (în fapt reporterul sub acoperire) a răspuns mai multor anunţuri pentru a cumpăra acte de studii. Am găsit trei anunţuri şi am trimis un mesaj identic. Am solicitat o diplomă pe numele lui Ababei care să ateste că am luat examenul la un liceu din Iaşi. "Culoarea, foaia, ştampila autentică, făcute la tipografie. Nu se observă că este fals. Preţul: 450 de euro. Plata se face prin Western Union, după care diploma va fi trimisă prin poştă sau curierat rapid, după două zile. Nu doresc să ne întâlnim! Rog seriozitate". Acesta a fost primul răspuns şi a venit la doar o oră după ce aruncasem provocarea. "Dacă eşti mulţumit, mă recomanzi şi la alţii" Aproape imediat, şi ceilalţi doi vânzători de diplome au răspuns. Unul susţine că poate face diplomă pe numele oricărui liceu din România. Vrea doar atât: numele meu, CNP-ul, numele liceului şi câteva detalii despre specializări. Tariful îl comunică sec: 500 de euro. Al treilea, agasat de întrebările mele despre fidelitatea reproducerii unui astfel de act, precizează că oferă toate elementele de siguranţă: "Timbru sec, autocolantul de peste codul sirues şi cnp e autentic cu holograma pe el. Eu nu fac «şobolani» cum se spune pentru că ştiu că, dacă tu eşti mulţumit, mă recomanzi şi la altcineva". Falsificatorii susţin că se aprovizionează cu hârtie specială de la Imprimeria Naţională, din acelaşi lot din care sunt făcute diplomele originale. "Am o sursă acolo", spune vânzătorul, care e gata să-ţi garanteze orice, şi Luna de pe cer. Falsificatorii îţi cer banii în avans. Dacă faceţi asta, veţi fluiera a pagubă
Se laudă şi cu marfă bună de export
Migraţia românilor în ţările UE în căutarea unui loc de muncă nu e pentru falsificatori decât o nouă oportunitate de business. O diplomă bună la toate "Da, pot să te ajut. Dacă vrei să o foloseşti dincolo să ştii că trebuie înregistrată, trebuie mers cu ea pentru apostilare, să îţi fie pusă apostila de la Haga la Ministerul de Externe la Bucureşti. Eu am ajutat români din Spania, Belgia, care au trecut. Totul a fost ok, în regulă", explică un falsificator. Diploma care-ţi deschide drumul către piaţa muncii din Occident e ca o shaorma "cu de toate". Dar diploma asta costă, nu glumă: 900 de euro. Alt individ încearcă să mă farmece cu propriile realizări profesionale: diplomele lui au ajuns şi în Sugar Land, Texas, unde un român s-a angajat fără probleme pe baza diplomei de bacalaureat "eliberată" de el. Într-un alt gest de mărinimie îmi trimite o diplomă scanată, necompletată, ca să-mi fac o idee cum va arăta a mea.
Autorităţi nepuntincioase Oficialii Ministerului Educaţiei au auzit şi ei despre acest fenomen, dar nu e treaba lor să le găsească. "Cumpărătorul îşi asumă un risc foarte mare. Specialiştii spun că diplomele nu pot fi falsificate. La fel ca în cazul banilor falşi, nu Ministerul Educaţiei are obligaţia de a depista impostorii", susţine Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei. Falsificatorii mai spun că poţi prezenta o copie legalizată la notar, pe care s-o falsifice ei: "Pentru 800 de euro, o parafez la Liceul Teoretic «Ion Mihalache» din Topoloveni, Arges". „Este o aberaţie, o bătaie de joc, doar la notar poate fi făcută legalizarea”, spune, contrariat, consilierul Urian. ÎMBIETOR. S-au înmulţit anunţurile de falsificat diplome. Unii îţi trimit scanate mostre, ca să te convingi că sunt oameni serioşi FALSURI DESCOPERITE ÎN ROMÂNIA Un primar din Alba a vrut şi el să aibă Bac-ul
- În 2008, la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost prins în dosarul pentru admitere cu o diplomă de bacalaureat falsă. Procurorii au dat NUP şi l-au amendat cu 600 de lei.
- În 2009, organele de cercetare au descoperit cinci persoane, dintre care doi profesori universitari, care vindeau diplome falsificate de la Universitatea Hyperion din Bucureşti, Universitatea Ecologică, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea "Gheorghe Cristea" din Bucureşti şi Universitatea "Valahia" din Târgovişte. Cele 15.000 de diplome falsificate erau vândute cu preţuri între 3.000 şi 3.500 de euro.
- În 2010, poliţiştii clujeni au prins doi fraţi care şi-au cumpărat diplomele de facultate. Ambele diplome aveau antetul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.
-
În 2012, Ioan Trif, viceprimarul PDL al comunei Horea, judeţul Alba, a fot trimis în judecată pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale, după ce şi-a cumpărat o diplomă de bacalaureat falsă. Ca să poată să-şi păstreze funcţia, Trif şi-a achiziţionat o diplomă falsă de Bacalaureat, cu 300 de euro, astfel că acesta figura ca absolvent la FF al Grupului Şcolar Economic "Viilor" din Bucureşti.
Articolul continuă în pagina următoare