Incident diplomatic între Republica Moldova și Rusia. Filat: "Ambasadorul rus i-a jignit pe cetăţenii ţării"

Premierul moldovean Vlad Filat a afirmat astăzi că ambasadorul rus la Chişinău i-a jignit pe cetăţenii ţării atunci când a recunoscut oficial funcţia unui lider separatist transnistrean. Ambasadorul Valerii Kuzmin l-a prezentat ieri pe Vladimir Iastrebceak, așa-numitul ministru de Externe al autoproclamatei republici transnistrene, în timpul unei recepții organizate la ambasada rusă din Chișinău cu prilejul zilei naționale a Rusiei, gest care i-a determinat pe diplomații moldoveni, europeni și americani să părăsească recepția.

Filat a făcut însă apel la calm, subliniid că nu vrea să creadă că este vorba despre o acțiune premeditată. "Nu vreau să cred că este o acţiune premeditată din partea Federaţiei Ruse şi fac apel la calm ţinând cont de faptul că avem în faţă o zi importantă, data de 21 iunie, când la Moscova urmează să reluăm negocierile în vederea reglementării conflictului transnistrean în formatul 5+2", a spus Vlad Filat, citat de Agerpres. În primă instanță, MAE moldovean a solicitat părții ruse, prin intermediul unui comunicat, să se abțină de la comentarii care pot fi interpretate ca imixtiune în treburile interne ale altui stat. Incidentul a provocat mai multe reacţii negative la Chişinău. "Gestul diplomaţilor de a pleca de la recepţia a fost unul corect. Ambasadorul trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Prin acest gest a demonstrat că sprijină Transnistria. Un ambasador care nu respectă independenţa Moldovei nu are ce căuta în ţara noastră", a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, citat de Publika.md.

Analiștii politici, citați de Jurnal.md, susțin că această declarație a lui Kuzmin nu putea fi întâmplătoare și califică drept corect și justificat reacția diplomaților moldoveni, care au ales să părăsească recepția.

"Este un incident serios. Nu cred că este o inițiativă proprie, ci, mai degrabă, exprimarea unei poziții. Este greu să presupunem acum care vor fi consecințele. Rusia are multe posibilități, inclusiv embargo, degradarea relațiilor pe toate planurile, cum s-a procedat cu Georgia. Dar să nu speculăm deocamdată, ci să așteptăm clarificarea lucrurilor”, susține analistul politic Viorel Cibotaru.

Rusia a iritat deja autoritățile de la Chișinău, punând zilele acestea sub semnul îndoielii corectitudinea alegerilor locale desfășurate duminica trecută în Republica Moldova.