Numeroşi suspecţi de terorism au fost deţinuţi şi interogaţi pe 17 nave ale marinei americane, începând din anul 2001, susţine organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Reprieve, citată de cotidianul britanic „The Guardian“.
Statele Unite administrează o reţea de „închisori plutitoare“, peste 17 vase ale armatei americane fiind folosite, începând din 2001, pentru interogarea şi încarcerarea temporară a suspecţilor de terorism, susţine organizaţia „Reprieve“ pentru apărarea drepturilor omului.
Într-un studiu care urmează să fie publicat anul acesta, organizaţia afirmă că, deşi preşedintele american, George W. Bush, a anunţat stoparea „extrădărilor extraordinare“ (extraordinary renditions) în 2006, de atunci s-au înregistrat peste 200 de noi cazuri, informează cotidianul britanic „The Guardian“.
Informaţiile privind navele-închisoare provin din diferite surse, printre care reprezentanţi ai armatei americane, Consiliului Europei, organizaţiilor parlamentare afiliate şi chiar unii prizonieri. Două dintre cele 17 vase la bordul cărora se presupune că erau anchetaţi suspecţii de terorism sunt USS Bataan şi USS Peleliu. Alte 15 nave acţionau în jurul insulei britanice Diego Garcia din Oceanul Indian, folosită ca bază militară de SUA şi de Marea Britanie. Potrivit Reprieve, după interogatorii, suspecţii erau transferaţi în destinaţii secrete din ţări aliate Statelor Unite.
În vizorul organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului se află şi USS Ashland. Vasul a participat anul trecut, în largul coastelor Somaliei, la operaţiunile de securitate care aveau drept scop capturarea unor membri ai reţelei teroriste al-Qaida. Numeroşi somalezi, kenyeni şi etiopieni au fost răpiţi. Ulterior, peste 100 de persoane „au dispă rut“ în închisori din Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti şi Guantanamo Bay.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Gary Keck, a respins acuzaţiile formulate de Reprieve, dar a recunoscut că unii deţinuţi au fost transportaţi cu navele militare. „Au existat transporturi cu astfel de nave, dar nu în cadrul unei infrastructuri penitenciare, care implică detenţia pe termen lung“, a declarat Keck. 26.000 de suspecţi încarceraţi „Conform propriei mărturii, Guvernul Statelor Unite ţine în detenţie, fără proces, cel puţin 26.000 de oameni“ şi există informaţii că alţi aproximativ 80.000 ar fi trecut „prin sistem“ din anul 2001, susţine directorul juridic Reprieve, Clive Stafford Smith. El a cerut Washingtonului să facă publice numele tuturor deţinuţilor şi penitenciarele în care se află aceştia.
Pe 2 noiembrie 2005, cotidianul american „Washington Post“ a dezvăluit că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) deţine închisori secrete în Thailanda, Afganistan şi în mai multe state din Europa de Est.
La scurt timp, organizaţia Human Rights Watch a nominalizat două: România şi Polonia. Însă atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi cele de la Varşovia au negat şi continuă să nege că pe teritoriul celor două ţări ar fi existat închisori secrete puse la dispoziţ ia CIA. AUDIERI LA GUANTANAMO În boxă pentru atentatele de la 11 septembrie
Cinci presupuşi terorişti, acuzaţi de organizarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi plimbaţi ani buni prin închisorile secrete ale CIA, vor apărea pentru prima oară în public joi, când vor fi audiaţi de un judecător militar de la Guantanamo. Cei cinci sunt Khaled Sheikh Mohammed, considerat „creierul atentatelor“, Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash şi Mustapha al-Hasawi, relatează agenţia France Presse. Arestaţi în perioada 2002-2003, ei au fost transferaţi la baza navală americană din Cuba în anul 2006 şi riscă pedeapsa capitală. Suspecţii sunt acuzaţi de omor, vătămare corporală gravă, distrugere de proprietate, terorism şi susţinere materială a unor acte teroriste. În timpul unei audieri cu uşile închise din martie 2007, Mohammed a susţinut că a fost torturat, dar şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru atentatele teroriste de la 11 septembrie. Peste 800 de bărbaţi şi adolescenţi au fost încarceraţi din 2001 la Guantanamo, unde se mai află încă aproximativ 270.