Justiţia din Panama pare să ia dintr-o parte şi să pună în alta. În timp ce lacunele juridice îi ajută pe cei bogaţi să îşi ascundă averile, deţinuţii din penitenciarul La Joya din capitală sunt cei care plătesc pentru defectele din sistemul judiciar al ţării. Deţinuţii sunt burduşiţi în celule mici, fără acces la sistemul de sănătate pentru mulţi ani, înainte ca procesul lor să înceapă. Naţiunile din America Centrală are cea mai mare rată a pre-detenţiei din lume, arată un raport din 2014 al Open Society Foundations.
“Nu există limită pentru detenţia dinaintea procesului”, a declarat un avocat din Panama. El a declarat că mai bine de 60% din deţinuţii aflaţi în penitenciare nu au fost încă condamnaţi. Sistemul a fost schimbat, astfel că, legal, un om nu poate fi ţinut mai mult de un an în penitenciar fără proces, iar perioada petrecută acolo va fi luată în considerare după aflarea sentinţei, relatează Daily Mail.
Problemele din justiţie sunt mult mai grave de atât. Închisorile au condiţii care pun viaţa prizonierilor în pericol, potrivit unui raport al SUA, care oferă drept exemplu numeroase lupte dintre deţinuţi şi prea puţini gardieni.
“Singurul lucru pe care îl doresc este să îmi primesc sentinţa”, a declarat Alvis Javier, care este ţinut în penitenciarul La Joya de aproape şase ani pentru suspiciunea de deţinere de droguri. Situaţia este la fel pentru mulţi deţinuţi. Carolos Fuentes este aici de doi ani pentru falsificarea de cărţi de identitate.
Drept soluţie, autorităţile au mutat prizonierii dintr-un penitenciar în altul pentru a face mai mult spaţiu în celelule. Chiar şi aşa, penitenciarele sunt pline ochi.
Panama a fost în lumina reflectoarelui la începutul acestei luni. O anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic "Panama Papers", relevă că șefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.