Vincent Muscat a fost condamnat marți la 15 ani de închisoare. El a fost unul dintre cei trei bărbați acuzați de plasarea bombei care a ucis-o în 2017 pe jurnalista malteză de investigații (Daphne Caruana Galizia).
Vincent Muscat a fost condamnat la 15 ani de închisoare
Vincent Muscat, unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de plasarea bombei care a ucis-o în 2017 pe jurnalista malteză de investigaţii Daphne Caruana Galizia, a fost condamnat marţi la 15 ani de închisoare de un tribunal din La Valletta, prima condamnare în acest dosar care a şocat Malta şi întreaga lume, informează AFP.
Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017. O încărcătură explozivă plasată sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija, i-a curmat firul vieții. Jurnalista de investigație avea vârsta de 53 de ani.
În anunţarea verdictului, tribunalul a indicat că a ţinut cont de faptul că Vincent Muscat a colaborat cu anchetatorii. În cursul zilei, Vincent Muscat și-a recunoscut vinovăţia în acest dosar şi în consecință Parchetul a solicitat această pedeapsă.
Vincent Muscat a pledat, marți, vinovat
Vincent Muscat se află în arest încă din decembrie 2017 când, împreună cu alţi doi bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio - a fost acuzat de planificarea şi executarea asasinatului. Fraţii Degiorgio şi-au menţinut declaraţia inițială de nevinovăţie, mai precizază sursa citată.
Iniţial, toţi cei trei acuzaţi au pledat nevinovat. Marţi însă, Vincent Muscat şi-a schimbat poziţia, recunoscându-şi vinovăţia.
''Acestea sunt acuzaţii grave, moarte, conspiraţie, el riscă închisoarea pe viaţă'', i-a transmis judecătoarea Edwina Grima lui Marc Sant, avocatul lui Vincent Muscat. Aceasta a repetat că pledează vinovat.
Familia jurnalistei dorește o dreptate totală pentru Daphne Caruana Galizia
Familia jurnalistei a declarat că speră că această condamnare ''va deschide calea către o dreptate totală pentru Daphne Caruana Galizia''.
În proces mai este implicată o a patra persoană. Bogatul om de afaceri Yorgen Fenech, a fost arestat în 2019 în largul coastelor malteze, în timp ce încerca să fugă pe iahtul său. Fenech este bănuit că a pus la cale asasinatul. Acuzația de complicitate la omucidere i-a fost formulată și transmisă sâmbătă.
Jurnalista de investigație a acuzat de corupție constant pe blogul personal politicieni și oficiali maltezi
Daphne Caruana Galizia a acuzat constant, pe blogul personal, politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie. Ea a fost chiar dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.
O anchetă realizată de către circa 100 de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, denumite Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Ele atestă că mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.