Legea care interzice închirierea clădirilor „cu bulină”a intrat în vigoare. Ce obligații au proprietarii

Legea care interzice închirierea clădirilor „cu bulină”a intrat în vigoare. Ce obligații au proprietariiLegea care îi afectează pe proprietarii de apartamente. Se vor da amenzi usturătoare. Sursă foto: arhivă EVZ

În prezent, nu mai există contracte valabile de închiriere a spațiilor din clădiri cu risc seismic mare și nici nu mai pot fi semnate altele noi. Cu toate acestea, sunt câteva clădiri exceptate de la această lege.

Închirierea locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie, este interzisă, de luni, 5 februarie. Cu toate acestea, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente din clădirile cu bulină au primit o derogare, deși experții tehnici spun că acestea sunt adevărate „bombe cu ceas” în cazul producerii unui cutremur.

Clădirile cu bulină roșie, un real pericol. Ce se întâmplă cu imobilele închiriate

Legea promulgată de președintele Iohannis prevede că este interzisă închirierea locuințelor cu bulină roșie, până la consolidarea acestora.  Mai exact, cei care au chiriași în apartamente cu risc seismic trebuie să rezilieze contractele, pentru a evita amenzile. Pentru ca acest lucru să se aplice, trebuie ca statul să aibă o evidență a imobilelor încadrate cu risc seismic închiriate. Amenzile pentru închirierea apartamentelor cu „bulină roșie” variază între  5000-10.000 de lei.

În București, sunt sute de clădiri cu risc seismic major, însă, nu se cunoaște cu precizie câte dintre acestea sunt închiriate.

Administrația Municipală de Consolidări București  urmează să facă  primele evaluări vizuale rapide din Capitală.

„Nivelul de rezistență al acelei clădiri este undeva între 25-30% din total nivel de rezistență pe care ar trebui să îl aibă clădirea, adică din 100%. În cazul unui cutremur major, riscul de prăbușire este foarte mare, spre iminent”, a precizat Răzvan Munteanu, directorul Administrației Municipale pentru Consilidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pentru sursa precizată.

România are cadru legal pentru a preveni prăbușirea clădirilor cu risc seismic, iar Ministerul Dezvoltării susține că sunt și fonduri în acest sens.

Care sunt obligațiile autorităților pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Clădirile cu risc seismic din Bucureșto. Sursă foto: arhiva EVZ

Clădirile cu risc seismic din Bucureșto. Sursă foto: arhiva EVZ

Situația clădirilor cu risc seismic este îngrijorătoare, deoarece lpe listă se regăsesc și 30 de unități de învățământ din toată țara.

Până la data de 1 ianuarie 2025, conducătorii instituţiilor publice au obligația să demareze expertizărea tehnică a clădirilor, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective, construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării școlilor  în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie trebuie să fie gata până  1 iunie 2026, potrivit Legii privind reducerea riscului seismic, în vigoare din 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News