Evenimentul Zilei > International > Începe „vânătoarea” de nevaccinați în Italia. Legea intră în vigoare în câteva ore. Probleme mari pentru românii care refuză
Începe „vânătoarea” de nevaccinați în Italia. Legea intră în vigoare în câteva ore. Probleme mari pentru românii care refuză

Începe „vânătoarea” de nevaccinați în Italia. Legea intră în vigoare în câteva ore. Probleme mari pentru românii care refuză

Certificatul verde începe să devină valabil, în Italia, începând de astăzi, și trebuie să se află în posesia oricărui angajat din sectoarele public și privat.

În Italia devine obligatoriu, începând de astăzi, certificatul verde Covid-19. Actul este valabil pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat. Este o măsură care are ca scop încurajarea vaccinării, dar care se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi.

Certificatul verde este valabil în Italia începând de astăzi

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Care sunt dovezile pe care trebuie să le prezinte angajații

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital, conform Agerpres.