Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică seara la Bruxelles pentru a participa luni la summitul NATO, marţi la o întâlnire cu liderii instituţiilor UE, urmând ca miercuri să se întâlnească, la Geneva, cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP.
Un dispozitiv important a fost pus în aplicare pentru a asigura securitatea preşedintelui american şi a liderilor celorlalte 29 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice pe perioada în care aceştia se află în Belgia. Locuitorii capitalei Bruxelles au fost informaţi cu privire la măsurile preconizate, care vor afecta circulaţia în timpul celor două zile ale vizitei preşedintelui american.
Summitul NATO de luni va marca o "regăsire" a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.
Sesiunea de lucru ar urma să dureze trei ore, între 13:00 şi 16:00, iar participanţii vor adopta o declaraţie negociată între capitale.
Mesaj ferm, transmis Rusiei
Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele.
Duminică, Casa Albă a precizat, potrivit Reuters, că noul concept strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.
Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.
După sesiunea de lucru, preşedintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele american va fi primit marţi spre prânz de regele Belgiei, după care va participa la summitul UE-SUA, prevăzut să dureze două ore, alături de preşedintele Consiliului European Charles Michel şi de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Întâlnirea va dura două ore.
Biden a refuzat să participe la o conferinţă de presă alături de preşedinţii celor două instituţii, urmând să părăsească Bruxelles-ul la ora 15:00 (13:00 GMT) cu destinaţia Geneva.
Nu se cunosc detalii despre programul neoficial al preşedintelui american. În timpul vizitei din martie 2014, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs în faţa a 2.000 de invitaţi. Bill Clinton a făcut jogging dimineaţa devreme într-una din pădurile capitalei belgiene şi a băut o cafea într-o braserie de lângă Palatul regal, iar George Bush a vizitat magazinul unui ciocolatier din centru.
Președintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO
Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Bruxelles, la Summitul NATO, în cadrul căruia va susţine procesul de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la actualul context de securitate, astfel încât organizaţia să devină mai puternică politic şi militar.
În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, a informat Administraţia Prezidenţială.
Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.
Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.
În acelaşi context, vor mai fi mai abordate teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi se vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice.
În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată.
Totodată, şeful statului "va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate".
Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.
Preşedintele va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului va evidenţia şi "contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă".
Klaus Iohannis va reitera, de asemenea, susţinerea ţării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi UE.
În egală măsură, preşedintele se va referi la importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.