Ucraina deschide adăposturi anti-bombe la Kiev după ce un ministru ucrainean și un fost spion au avertizat că o invazie rusă s-ar putea răspândi, transformându-se într-un conflict global. Ucraina deschide adăposturi anti-aeriene, arătând astfel că se pregătește pentru cel mai groaznic scenariu: Război cu Rusia
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la începutul acestei luni că autoritățile de la Kiev iau în considerare toate scenariile în analizele lor, inclusiv cel mai groaznic scenariu. El a adăugat că există posibilitatea unui conflict pe scară largă cu Rusia. Cel mai probabil moment pentru o escaladare este sfârșitul lunii ianuarie. Potrivit presei britanice, un alt oficial de la Kiev, generalul-maior Yuliia Laputina a spus că dacă Rusia va invada Ucraina, conflictul se va extinde cu mult dincolo de granițele ucrainene. Ea a adăugat că acțiunile Moscovei din Serbia au ca scop provocarea unei „situații” în Balcani, amintindu-le ascultătorilor de începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
În același context, ziarul rus Nezavisimaya Gazeta relatează că, luni, Kievul va găzdui discuții între liderii ucraineni, polonezi și lituanieni pentru a discuta despre posibilitatea unei invazii ruse. Kievul își va testa alarmele de raid aerian în timpul conferinței, în timp ce în toată Ucraina se vor deschide adăposturile anti-aeriene.
Rusia și China își unesc forțele
Un alt ziar rus, Kommersant, a relatat despre faptul că președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au organizat o videoconferință comună. Cele două țări s-au unit ca răspuns la acțiunile de sprijinire a Ucrainei din Occident. Ministerul chinez de Externe a spus că China și Rusia preferă să acționeze „spate în spate” fără a intra într-o alianță militară.
Un expert de la Institutul de Studii SUA și Canadei din cadrul Academiei Ruse de Științe a declarat pentru Kommersant că cooperarea militară dintre Beijing și Moscova a crescut datorită eforturilor de implementare a infrastructurii NATO la granița cu Rusia și formării unui „cordon sanitar anti-chinez”. Un expert al Centrului de Studii Europene și Internaționale Cuprinzătoare de la Școala Superioară de Economie a spus că Occidentul „a crescut semnificativ cooperarea politică, militară și economică” cu țările din jurul Chinei în anul 2021.
Între timp, tensiunea a început să crească în Europa de Est și Asia de Est. O invazie completă a Ucrainei de către Rusia ar răspândi conflictul în Europa și ar putea chiar declanșa al treilea război mondial, a avertizat un ministru al guvernului ucrainean.
Yuliia Laputina, ministrul afacerilor veteranilor - care anterior a servit ca ofițer de vârf în serviciul de informații al Ucrainei - a declarat pentru Sky News că țara ei este pregătită să se apere dacă Moscova lansează un nou atac. Dar ea a spus că consecințele acțiunilor militare viitoare ale președintelui Vladimir Putin nu vor fi limitate în granițele ucrainene. Întrebat dacă există o șansă ca o invazie să ducă la un al treilea război mondial, ministrul a spus: „Da, din punct de vedere geopolitic, se pare că acesta este un scenariu posibil. Deci... ar trebui să fim atenți la problema ucraineană din cauza securitatea continentului.
Manevrele Rusiei în Serbia
"Dacă Rusia va invada Ucraina, știți, ar trebui să aveți grijă și de Balcani. Ce fac rușii acum în Serbia reprezintă o provocare. Încearcă să crească tensiunea în Balcani", a spus ministrul ucrainean în interviul acordat Sky News.
Rusia și Serbia întăresc relațiile economice și militare. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat pe 25 noiembrie, în urma discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, că primul lot de lansatoare de rachete Kornet de fabricație rusă va fi livrat Serbiei până la sfârșitul acestui an.
Sistemul rusesc de rachete antitanc Kornet este capabil să străpungă orice sistem inteligent de protecție activă a blindajului cu o lansare asociată de rachete, după cum a declarat recent redactorul șef al Independent Military Review, Dmitri Litovkin pentru TASS.
Kornet este, de asemenea, popular printre clienții străini. Directorul Serviciului Federal de Cooperare Tehnic-Militar al Rusiei, Dmitri Şugaiev, a declarat pentru TASS la expoziţia internaţională de armament al Armatei 2021 din 23 august că Rusia a primit mai multe solicitări cu privire la livrarea potenţială a sistemelor autopropulsate Kornet-EM bazate pe vehiculele blindate Tigr către clienți străini.