Începe ofensiva împotriva fumatului electronic

Începe ofensiva împotriva fumatului electronic

În timp ce, în SUA, numărul deceselor provocate de țigările electronice a ajuns la șase, Ministerul Sănătății de la noi reacționează și va lua măsuri și pentru dispozitivele de încălzit tutunul.

În minister s-a înființat o subcomisie în cadrul comisiei de toxicologie și toxicodependență, care analizează cu specialiștii „posibilitatea de a publica pe site informări periodice privitoare la riscurile pe care şi le asumă fumând cu aceste dispozitive. Avem în vedere măsuri pe care să le luăm: limitarea publicităţii pentru aceste dispozitive. Ce este mai interesant este că dacă în cazul tutunului simplu ştim că urmările apar pe termen lung, ştim ce se întâmplă, se pare că în cazul acestor dispozitive cu tutun încălzit pot să apară efecte grave pe termen scurt. De aceea şi chestiunea cu publicitatea o vom grăbi, iar ceea ce face subcomisia deja va fi vizibil pe site, astfel încât să atragem atenţia asupra consumului acestui tutun încălzit”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Formular special la primiri urgențe

Pe de altă parte, Sorina Pintea a precizat că la unităţile de primiri urgenţe va fi un formular pe care îl vor completa medicii când primesc pacienţi care inhalează substanţe toxice. „Acel formular va permite medicilor ca atunci când se prezintă cineva în unitatea de primiri urgenţe cu această simptomatologie, să poată să anunţe", a explicat ministrul Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Are 18 ani, dar plămânii de 70 de ani

Adam Hergenreder, un student atlet de 18 ani din Gurnee, Illinois, a ajuns la spital după ce a folosit o țigară electronică mai mult de un an și jumătate. Doctorii i-au spus tânărului că plămânii lui sunt similari cu cei ai unui om de 70 de ani. „A fost înspăimântător să mă gândesc la asta, la ce a putut un dispozitiv atât de mic să facă plămânilor mei. Am început să le folosesc doar pentru a mă integra în grup. Toată lumea făcea asta. Nu aveau gust de țigări. Aveau gust bun”, a povestit Adam, potrivit CNN. Adam se numără printre sutele de utilizatori de țigarete electronice din Statele Unite care s-au îmbolnăvit de boli pulmonare misterioase asociate vapatului.

Țigările electronice, interzise în SUA

În timp ce în România un proiect de lege privind restricţionarea țigărilor în spațiul public zace de mai bine de un an în Parlament, Statele Unite ale Americii vor interzice ţigările electronice aromate pe fondul creşterii numărului de decese provocate de folosirea unor astfel de dispozitive. Donald Trump le-a declarat jurnaliștilor de la Casa Albă că este nevoie de măsuri „foarte, foarte puternice” în privința țigărilor electronice, întrucât acestea reprezintă un pericol pentru „copiii nevinovați”.