Restructurare. Criza financiară care bate la ușă, ca urmare a reducerii alocărilor bugetare de la bugetul central către primării, va duce la disponibilizarea angajaților.
Începe marea restructurare! Mai mulți primari și președinti de Consilii Județene au anunțat că vor trece la restructurarea angajaților i instituțiilor pe care le conduc. Primul dintre ei este primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu. La Primăria Târgu Jiu, de exemplu, sunt doi șefi care răspund de același lucru, parcările din oraș.
De altfel, edilul a anunțat că va restructura funcțiile de conducere, care sunt destule în organigrama Primriei Târgu Jiu. Romanescu susține că încearcă să nu dea afara angajați dar va renunța la o parte din șefi. Economia pe care primarul crede că o va face la bugetul local este de un milion de euro/an.
„Este o reorganizare. Vorbim de o redimensionare a personalului din cadrul direcțiilor de specialitate. Reorganizarea presupune desființarea anumitor structuri din administrația locală. La parcări sunt două structuri care gestionează această problemă, dar fiecare aparțin de direcții diferite.
De aceea voi merge cu o singură structură, care să gestioneze unitar politica parcărilor. Putem vorbi de o restructurare, dar a funcțiilor de conducere. Sunt foarte multe funcții de conducere înființate în ultimii 10 ani, dar mai mult pentru persoane, nu pentru eficientizarea activității. Dispar posturi de conducere, nu de execuție. Angajații nu trebuie să se culce pe urechea că vor ocupa funcțiile de acum timp de 4 ani”, declară Marcel Romanescu.
Restructurare. Disponibilizări și la Consiliul Județean Iași
Pe modelul de la Consiliul Județean Bihor, la Iași s-au anunțat disponibilizări masive. La Consiliul Județean Iași, din 10.000 de angajați, 2.500 vor fi dați afară. Restructurările vor viza toate companiile controlate de Consiliul Județean Iași, cu excepția Aeroportului a și a celei de Apă.
„Noi încercăm să eficientizăm, să facem că activităţile să nu fie redundante, să facem că toate atribuţiile pe care le avem în codul administrativ să fie acoperite, să fie acoperite cu direcţii şi servicii performante”, a spus Marius Danga, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Iaşi.
La Primăria Marghita, județul Bihor, primarul a anunțat că va renunța la 20 la sută dintre angajați. În plus, pentru cei care rămân salariile vor fi reduse cu zece la sută.
„Trebuie să raportăm câţi bani ne intră în instituţie şi cât s-a cheltuit pe salarii. Iar al doilea principiu este comasarea atribuţiilor. Se face o economie de 370.000 de euro la bugetul local”. a declarat Marcel-Emil, primarul Municipiului Marghita.
Bihor. Se continuă cu disponibilizările
Imediat după ce a preluat mandatul de președinte la Consiliul Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan a anunțat disponibilizări. Potrivit lui Bolojan, jumătate dintre angajații de la CJ Bihor urmau să plece acasă, ceea ce s-a și întâmplat.
În decembrie 2020, Bolojan a anunțat alte reduceri de personal. Liberalul a anunţat, reducerea cu 21% a posturilor din cele zece instituţii subordonate Consiliului Județean.
„Aceasta este etapa a treia, care finalizează reorganizările de instituţii pe care ne-am propus să le facem până la finalul lui 2020, urmând ca anul viitor, analizând efectele acestei reorganizări, cel mai târziu până în vară, să optimizăm lucrurile acolo unde se va dovedi că este necesar. Aşa cum ştiţi, prima etapă a constat în reorganizarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean, a doua etapă, asociaţiile şi fundaţiile, iar acum instituţiile din subordine ", aspunea Bolojan.