Începe distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu. România se pregătește pentru un posibil accident nuclear

Începe distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu. România se pregătește pentru un posibil accident nuclear Sursa: Fireflyphoto | Dreamstime.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că producția celor 30 de milioane de pastile de iod este aproape gata. El a declarat că medicamentele vor fi trimise către Direcțiile de Sănătate Publică în doar câteva zile. Medicii au explicat cum se administrează acestea.

Amenințările nucleare ale Rusiei au creat panică la nivelul întregii Europe, iar populația a început să-și facă stocuri de iodură de potasiu. Și în România, farmaciile au fost luate cu asalt, cu toate avertismentele specialiștilor. În acest context, Ministerul Sănătății a anunțat că Antibiotice Iași va finaliza săptămâna viitoare producerea a 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu și că acestea vot fi trimise către Direcțiile de Sănătate Publică.

Specialiștii recomandă ca acestea să fie administrate doar după mai multe indicații stricte, nu înainte de un posibil pericol. Medicamentele vin la pachet cu o serie de avantaje, dar și riscuri grave.

Pastilele vor fi distribuite în doar câteva zile

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: ”A făcut repartiția pe care producătorul o va face către fiecare DSP corespunzător diferitelor categorii de vârstă. Să organizăm cât mai rapid distribuția. Eu personal aș opta pentru o varianta ca să fie distribuite direct cetățenilor cu o condiție. Nu trebuie să le ia, e posibil să apelăm și la ajutorul medicilor de familie″.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto: EVZ

Pastilele cu iodură de potasiu au rolul de a împiedica un izotop radioactiv numit IOD 131 să pătrundă în organism, în glanda tiroidă. Cu toate că aceste medicamente sunt de mare ajutor în cazul unui pericol nuclear, medicii au transmis un mesaj foarte clar.

Radu Țincu, medic ATI toxicologie: ”Administrarea lor nu se face preventiv. Se administrează doar după evenimentul nuclear. Pentru o persoană adultă există un dozaj prestabilit, undeva între 100 și 130 de miligrame. Autoritățile vor face anunțul dacă va exista la un moment dat un astfel de incident. Persoanele cu boli endocrine preexistente vor trebui să se consulte cu medicul endocrinolog înainte de a începe tratamentul cu iodură de potasiu. Și de asemenea, o atenție deosebită trebuie să o avem cu copiii și femeile însărcinate″, potrivit stirileprotv.

Pastilele de iod trebuie luate în primele ore după atacul nuclear, potrivit specialiștilor.