Începe cel mai compact sezon din istoria Premier League - Care sunt cauzele?
- Iuliu Vlădescu
- 11 septembrie 2020, 15:18
Sezonul 2020-21 din Premier League va începe în acest week-end, după ce microbiștii au avut ocazia să se delecteze cu meciurile internaționale din UEFA Nations League.
Din păcate însă, nici nu a început campionatul și deja avem cazuri de fotbaliști depistați pozitiv la testul Covid-19, care nu vor putea lua parte la acțiune. Este vorba despre Riyad Mahrez și Aymeric Laporte de la vicecampioana Manchester City, respectiv Kostas Tsimikas, noua achiziție a campioanei, Liverpool.
Problema este că programul echipelor din primul eșalon al fotbalului englez este atât de încărcat, încât fotbaliștii vor avea mai multe meciuri în fiecare săptămână, iar amânările unor partide sunt, aproape imposibile.
Presezonul a fost practic inexistent, iar pauza de iarnă a fost anulată, iar echipele vor resimți din plin acest lucru. Și dacă asta nu era suficient, campania 2020-21 din Premier League trebuie să se încheie pe 23 de mai 2021, pentru a lăsa suficient timp pentru pregătirile pentru Euro 2020 – turneul final care a fost suspendat din cauza pandemiei.
Prin urmare, nu va exista nici o săptămână fără meciuri la mijlocul săptămânii, cu excepția celor rezervate pentru partidele echipelor naționale, chiar dacă oficialii fotbalului din Anglia au eliminat posibilele retururi ale meciurilor încheiate la egalitate în FA Cup și au simplificat Cupa Ligii la un format cu manșă unică.
Comprimarea unui campionat deja încărcat cu încă o lună de zile va da naștere unor probleme de lot, care vor fi accentuate și de votul echipelor de a nu permite 5 schimbări în această stagiune.
Cluburile mici au votat în acest mod pentru că ar fi fost dezavantajate în fața granzilor, ale căror rezerve sunt, de multe ori, mult mai valoroase decât titularii lor.
În ceea ce privește echipele implicate în cupele europene, lucrurile sunt cu atât mai complicate. Campioana sezonului 2018-19 din Premier League, Manchester City, a disputat 60 de partide oficiale în respectiva campanie și ar fi avut de jucat 3 în plus dacă atingea finala Ligii Campionilor.
Prin comparație, Bayern, care a câștigat Bundesliga, Cupa Germaniei și Liga Campionilor, a avut de disputat numai 52 de meciuri în stagiunea precedentă. Așadar, nemții vor avea un plus de prospețime în disputele din cupele europene.
Un exemplu de program extrem de încărcat îl au elevii lui Jose Mourinho. Tottenham începe sezonul duminică, iar joi are o deplasare în Bulgaria, pentru a se duela cu Lokomotiv Plovdiv în turul secund al preliminariilor Europa League, apoi va merge în deplasarea de la Southampton și în următoarea săptămână ar putea veni în România, pentru a se duela cu FC Botoșani, în cazul în care moldovenii vor reuși să treacă de formația Shkendija din Macedonia, și tot așa.
Din acest motiv, nu ar trebui să ne mire prea mult declarațiile în care Dan Petrescu îi încuraja pe elevii lui Marius Croitoru.
„Să nu credeți că e o mare surpriză dacă Botoșani bate pe Tottenham, veți vedea, eu zic că sunt șanse 50-50! Veți vedea că Tottenham e nepregătită, va fi mai greu cu Shkendija pentru Botoșani,” a spus antrenorul campioanei României, care nu cred că Mourinho ar trimite în teren prima garnitură într-o astfel de deplasare.
Manchester City (cotă 1.80) și Liverpool (cotă 3.20) sunt principalele favorite la câștigarea titlului și în acest sezon, potrivit Cote Pariuri. Bookmakerii reflectă prin setarea cotelor că nu vom mai avea parte de o distanțare atât de mare a granzilor în clasament și în niciun caz nu vom avea un campionat aproape decis deja, încă din luna februarie, așa cum s-a întâmplat în stagiunea precedentă. Să nu uităm că Chelsea, Everton și Wolverhampton au planuri mari pentru acest sezon, iar ultimele două nici nu vor avea de disputat meciuri în cupele europene.
Pe lângă toate aceste lucruri, pandemia de coronavirus ar putea oricând să dea peste cap toate calculele anumitor echipe, așa că predicțiile pentru acest sezon sunt greu de făcut.
O noutate în campania 2020-21 din Premier League este implementarea sistemului VAR, votată unanim de cluburi după ce FIFA a preluat responsabilitatea arbitrajului video de la Consiliul Internațional al Asociației Fotbalului (IFAB). Noul protocol propus de FIFA îi încurajează pe arbitri să folosească mai des monitoarele de la marginea terenului pentru a lua decizii vizavi de goluri, cartonașe roșii, ofsaiduri și lovituri de pedeapsă.