Începe campania electorală. Reguli în premieră impuse de Guvern
- Condos Magda
- 27 august 2020, 14:37
Campania electorală va incepe vineri si se va termina sâmbătă, 26 septembrie, la ora 7,00.
Vineri se dă startul campaniei electorale pentru alegerile locale. În cursă vor intra candidații care doresc să ajungă primari, preşedinti de CJ, dar și consilieri locali sau județeni.
Campania electorală se va încheia în ziua de sâmbătă, 26 septembrie, la ora 7,00. Campania electorală va fi în premieră una atipică. Ea va avea loc după anumite reguli de protecţie sanitară, ținând cont de pandemia de coronavirus.
Guvernul şi Autoritatea Electorală Permanentă au elaborat un set de reguli privind protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care se întâlnesc candidaţii şi echipele lor de susţinători pe perioada campaniei electorale. Una dintre cele mai importante măsuri este purtarea măştii.
Purtarea măştii, obligatorie
„Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică. În ceea ce priveşte organizarea evenimentelor electorale, (...). Trebuie să existe o limitare a numărului de participanţi. Evident, va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente electorale. Unde există interacţiune cu cetăţenii. În ceea ce priveşte distribuţia materialelor, aici discuţiile sunt ca activiştii care distribuie materiale să poarte mănuşi.
Să aibă dezinfectanţi. Astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă. În ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot", spunea, pe 12 august, premierul Ludovic Orban.
Aşteptarea în vederea exercitării votului, realizată în spaţii marcate
Autorităţile iau în calcul ca aşteptarea în vederea exercitării votului să fie realizată în spaţii marcate şi de preferinţă în afara secţiilor de votare.
Klaus Iohannis a anunţat că a cerut Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la procedurile care trebuie respectate în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale şi în ziua votului. Acest lucru în vederea prevenirii infecţiilor cu noul coronavirus.
Potrivit lui Klaus Iohannis, procedurile elaborate de Guvern şi de AEP sunt gândite pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetăţean cu drept de vot "în condiţii de maximă siguranţă".
Cum se va organiza campania electorală
În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţînând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare. Acest lucru se poate face prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Mijloacele folosite în campanie nu pot contraveni legii.
Ce este interzis în campania electorală
Nu este permisă desfasurareaacţiunilor de campanie electorală în unităţile militare şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor. Este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensă publică adusă simbolurilor religioase.
Obligațiile primarilor
Până la înpână la începerea campaniei electorale, să identifice locuri speciale pentru afişaj electoral. Ei trebui să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora. Edilii vor trebui să ţina cont de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţînând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care declară că depun liste de candidaţi, candidaturi pentru funcţia de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean. De asemenea acest lucru este valabil și în cazul candidaţilor independenţi. Locurile de afișaj trebuie să fie situate în zone circulate, fără îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice.
Reguli de afișare pe panourile electorale
Fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţînând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori fiecare candidat independent poate aplică un singur afiş electoral pe un panou electoral. Dimensiunile panoului trebuie să fie de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură.
Nu sunt puse afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice. Astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.
Mandatele actualilor aleşi locali, au fost prelungite
Mandatele actualilor aleşi locali, care trebuiau să expire în iunie, au fost prelungite. Decizia a fost luată țînând cont de o serie de factori. Astfel,țînând cont de epidemie, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale nu puteau fi organizate fără riscuri majore la adresa sănătăţii publice. Dar şi fără încălcarea măsurilor dispuse de autorităţile medicale.
„Mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la dată de 1 noiembrie 2020'', prevede Legea 84/2020.